مرور روزنامه های صبح تهران: دوشنبه 25 خرداد
تیترهای اول
"مجلس با تحقیق و تفحص از حساب ذخیره ارزی مخالفت کرد" تیتر اول روزنامه های مردم سالاری و است، و اعتماد از زبان رییس مجلس در عنوان اصلی خود نوشته "اتهامات را به داخل مجلس نکشید."
رسالت از زبان رییس جمهوری در عنوان اصلی خود نوشته "رای ملت در ایران حاکم است"، اعتمادملی با چاپ عکسی از رییس جمهوری که وی را با شال سبز نشان می دهد از زبان وی نوشته "من فرزند پیامبرم"، آفتاب یزد از زبان همین مقام نوشته "آزادی در ایران نزدیک به مطلق است" حزب الله از زبان رهبر جمهوری اسلامی نوشته "جمعه حماسی شما حادثه ای خیره کننده بود."
"میرحسین در حبس خانگی نیست" تیتر اول فرهیختگان است و "تکذیب بازداشت خانگی میرحسین و کروبی" عنوان اصلی سرمایه.
گزیده مقالات
اعتراض ها
مردم سالاری در سرمقاله خود نوشته بر اساس قانون انتخابات باید شورای نگهبان تا سه روز پس از برگزاری انتخابات به شکایات واصله رسیدگی و اظهار نظر نماید اما به نظر می رسد آقای احمدی نژاد با برگزاری مراسم جشن و راهپیمایی در میدان ولیعصرهیچ شک و شبهه ای در برگزاری سالم انتخابات ندارد با این حال، این موضوع حق شکایت از سایر نامزدهای انتخاباتی را سلب نمی کند و آنان نیز می توانند از راه های قانونی شکایات خویش را پیگیری نمایند. نویسنده این مقاله از وزارت کشور خواسته با درخواست مهندس موسوی برای راهپیمایی آرام حامیان خویش موافقت نموده تا طرفداران واقعی ایشان (و نه آشوبگران، تشنج آفرینان و سوء استفاده کنندگان از وضعیت مبهم انتخابات) کاملا متمایز گردند و در عین حال نیروی انتظامی نیز بتواند با تجمعات غیرقانونی برخورد قانونی نماید. رسالت در انتقاد از کسانی که به انتخابات و نتایج آن اعتراض دارند بدون اشاره ای به جهت اعتراض آن ها نوشته مگر همینها نمیگفتند میزان رای ملت است؟ چرا ۲۴ میلیون رای احمدینژاد را میزان ندانستند اما نصف این رقم را برای نامزد مورد علاقه خود میزان دانستند و ریختند تو خیابانها و شروع کردند به مردم آزاری. کاظم انبارلوئی تاکید کرده در ایام تبلیغات عکس مصدق را در برخی میتینگهای انتخاباتی دیدم. با خود گفتم ما با این جماعت مشکل خواهیم داشت. لیبرالها همیشه در تاریخ ۱۰۰ ساله اخیر لیبرالی فکر میکردند اما فاشیستی عمل کردهاند. سروصداهایی که امروز گاهی در گوشه و کنار شهر تهران میبینیم صدای پای فاشیسم است. این صدا صدای ملت را برنمیتابد، رای مردم را قبول ندارد، فقط حرف و رای خودش را قبول دارد. سردبیر رسالت کسانی را که به اعتراض به نتایج انتخابات در خیابان ها بودند اراذل و اوباش فاشیست خوانده و نوشته آنان در یک محلهای نیمههای شب شیشه ماشینهای مردم را که درکوچهها پارک شده بود همه را شکستند . فعلا دارند خودشان را تخلیه میکنند و از مردم انتقام میگیرند. روز انتقام مردم هم میرسد. ۲۲ خرداد روز انتقام مردم از برخی فاشیستها بود . روز انتقام مردم از دروغپردازیها و فریب رادیوهای بیگانه بود. ۲۲ خرداد روز پاسخ قاطع و کوبنده به شبکههای ماهوارهای بود که تخم ناامنی و اغتشاش در کشور میپاشند. خشونت چرا
مسعود سلطانیفر در مقاله ای در اعتمادملی نوشته انگیزه حضور خیره کننده مردم در انتخابات هرچه بود که برهمگان روشن است، ولی این ۳۹ میلیون نفر به هرحال به دنبال رقم زدن آینده و سرنوشت خود از طریق راهکار قانونی و شرکت در انتخابات بودند بنابراین باید نظام و مردم را در این رفراندوم پیروز واقعی بدانیم.
به نوشته این مقاله در روزهای تبلیغات انتخابات یک نوع بلوغ سیاسی و رفتارهای کاملا مدنی بر هواداران کاندیداها حاکم بود که به ندرت به درگیری و خشونتکشیده شد فراهم نمودن زمینه این رفتارها و امنیت ایجاد شده از طرف عوامل انتظامی و امنیتی کشور جای تقدیر دارد. انتظار بود که رفتار متقابل هواداران و نیروهای تامینکننده امنیت در روزهای گذشته (شنبه) نیز در چارچوب اصول مدنی و قانون صورت پذیرفته و شاهد خشونتها و درگیریهای تاسفبار که عوارض منفی آن متوجه همه مردم و نظام است نباشیم.
ثانیا باید بدانیم که تیم دولت فعلی به این راحتی قدرت را از دست نخواهد داد باید از همین امروز برنامهریزی و سازماندهی مناسب با جامعنگری و عمقنگری و استفاده از افراد کارآزموده و روشهای نوین با توجه به خصوصیات فکری نسل جدید به عمل آمده و مثل سیاستمداران خبره و کارکشته پس از هر پیروزی مغرور و پس از هر نتیجهای (هرچند تحمیلی) مأیوس نشویم.
اعتماد به نفس
آفتاب یزد در سرمقاله خود با اشاره به افشاگری های احمدی نژاد در جریان مناظره انتخاباتی خود نوشته احمدینژاد در نخستین روز پیروزی نیز سخنانی گفت که عزم او برای تکرار و پیگیری ادعاها را به اثبات میرساند. اگر این ادعاها درست باشد او قاعدتا خـود را بـرای مـقـابلـه با برخی ایستادگیها و کارشکنیها در لایههای پرنفوذ سیاسی کشور آماده کرده و لابد این کارشکنیها را هم بر روند کلی کشور موثر نمیداند.
به نوشته سردبیر آفتاب یزد بسیاری از افراد، نه این ادعاها را قبول دارنـد، نـه طرح آنها را در حوزه مسئولیت و اختیارات رئیسجمهور میدانند و نه این اقدام احمدینژاد را به صورت کلی، مفید تلقی میکنند. اما قطعا موافقان و مخالفان اقدامات او، این اعـتـماد به نفس را میستایند و آرزو میکنند بهرهگیری صحیح و خردمندانه از این اعتماد به نفس، موجب حل معضلات بسیاری شود که از قبل در کشور وجود داشته و بخشی از آنها نیز در ســالهــای اخـیـر تـشـدیـد شـده اسـت. امـا ایـن اعتماد به نفس با برخی تحرکات روزهای اخیر، سازگاری نـدارد.
در ادامه این مقاله آمده فیلتر شدن بسیاری از سایتهایی که مدیریت آنها در چارچوب نظام فعالیت میکنند، نظارت بیسابقه بر روند چاپ بعضی از روزنامهها و تنگ نظری در انعکاس اظهارات سه کاندیدای دیگر انتخابات که منجر به اعتراض محسن رضایی نیز گردید اقداماتی است که در چند روز اخیر صورت گرفته و علاوه بر انعکاس نامطلوب داخلی و خارجی، میتواند شائبههایی ایجاد کند که با مرور زمان، از اذهان پاک نخواهد شد. چرا به این شتاب
صادق جوادی حصار در مقاله ای در اعتمادملی پرسیده آیا حق کاندیداها و حامیان آنها نیست که نسبت به اعلام نتیجه انتخابات معترض باشند. اگر هست چرا باید با آنها برخورد غیرقانونی صورت بگیرد. حتما پاسخ میدهند که لزومی ندارد به خیابانها بریزند. این سخن درست بود اگر پیروز انتخابات را قبل از بررسی شکایات و اعتراضات اعلام نمیکردند.
به نوشته این روزنامه نگار اصلاح طلب با این حال و پس از اعلام پیروزی پیش از موعد گیریم که مردم سکوت کردند و کاندیداها هم رفتند دنبال اعتراضات قانونی و مدنی و یک ماه دیگر هم شورای نگهبان پذیرفت که مثلا در فلان صندوق تخلف صورت گرفته و آرای آن صندوق باطل اعلام میشود اما نتیجه فرقی نمیکند. بعدش چه؟ این همه مردم آمده بودند که تا نیمههای شب در صف رای بمانند و باز هم بر روندی که نسبت به آن معترض بودند مهر تایید بزنند. واقعا جمهوری اسلامی چه سرمایهای جز حمایت مردم داشته و دارد؟ اگر مردم نتوانند به آنچه میخواهند دست پیدا کنند، چه مواجهاتی با نظام را برای آنها میتوان تصور کرد. حتما یکی از آنها بیمیل و بیرغبتی نسبت به ادامه حضور خواهد بود.
زمینه کار فرهنگی
روزنامه حزب الله در سرمقاله خود در انتقاد به معترضان به نتیجه انتخابات نوشته چشمهای بسیاری منتظر مانده است تا در مرحله دوم جراحی بزرگ اقتصاد ایرانی تاثیرات شیرین آن را در حوزههای فرهنگ و اجتماع مشاهده کند و در حوزه سیاسی اقتدار کشور تا آنجا به رخ بدخواهان کشیده شود که هیچ بداندیشی جرأت حتی لحظهای طمعورزی به دستآوردهای سالهای کهن این مرز و بوم را نداشته باشند.
به نوشته این سرمقاله تورم، بیکاری، فقر، فساد در عرصههای اقتصادی اعتیاد، آلودگی هوا و ترافیک کلان شهرها، توسعه فضای کسب و کار، توجه به مستضعفان، ایجاد امکانات برای تشکیل خانواده میلیونها جوان آماده ازدواج و سایر درخواستها و ضرورتها که در طول مبارزات انتخاباتی از سوی نامزدها طرح شده امروز رقیب اصلی آنهاست و آغازی بر پایان یک ماراتن نفسگیر!
حیف و میل ها
علی سرزعیم در سرمقاله دنیای اقتصاد به مناظره های انتخاباتی و اتهام زنی ها پرداخته و نوشته مناظرههای اخیر انتخاباتی کاملا سیاسی بود و مسائل اقتصادی به کلی از صحنه تبلیغات غایب بود. تمرکز صرف مناظرهها بر فساد و اتهامات مالی و سوء استفادههای شخصی بود، در حالی که مشکل مملکت ما حیف و میل است و چه کسی است که نداند ابعاد حیف و میل کوچک تر از ابعاد حیف شدن اموال عمومیاست.
به نظر این کارشناس اقتصادی: حیف شدن نتیجه سیاستگذاریهای اقتصادی غلط است. لذا اگر قرار بود مناظرهها به روال منطقی به پیش رود، باید بحثها به سمت سیاستهای اقتصادی و درستی یا غلط بودن آن کشیده میشد که نشد. چه بخواهیم و چه نخواهیم سیاستهای اقتصادی کاندیداها به کلی در حاشیه مسائل قرار گرفت و به طبع آن، موضع گیری افراد جامعه و دو قطبی شدن فضای آن نشانگر تعارض منافع مادی نبود، بلکه نشانگر تفاوت سلایق و ترجیحات بود.