انفجار در زاهدان ده ها کشته و زخمی به جا گذاشت

به گفته مقام های ایرانی انفجار بمبی در یک مسجد شیعیان بنام علی ابن ابیطالب در زاهدان که غروب پنجشنبه 7 خرداد رخ داد، دست کم 19 کشته و ده ها زخمی به جا گذاشته است.
آمار تلفات اولیه 15 نفر اعلام شده بود اما علی محمد آزاد، استاندار سیستان و بلوچستان، اعلام کرده است که با درگذشت 4 نفر از مجروحان آمار تلفات انفجار اکنون به 19 نفر رسیده است. وی شمار زخمی ها را 125 نفر اعلام کرد اما گفت 45 نفر سرپایی درمان شده و 80 نفر در بیمارستان زاهدان بستری شده اند.
وی همچنین از دستگیری تعدادی از "عوامل انفجار" پنجشنبه سخن گفت.
به گزارش خبرگزاری رسمی ایرنا، آقای آزاد گفت: "با تلاش نیروهای جان بر کف امنیتی و اطلاعاتی، تعدادی از اعضای گروه تروریستی عامل انفجار در مسجد علی ابن ابیطالب زاهدان دستگیر شدند."
وی افزود "پس از انجام تحقیقات لازم در این زمینه، اعضای این گروهک تروریستی به عنوان عوامل بمب گذاری به سزای اعمالشان خواهند رسید.."
این دومین اظهار نظر استاندار سیستان و بلوچستان در ارتباط با دستگیری مظنونان است.
وی پیشتر گفته بود که اعضای یک "گروه تروریستی" که از آن نام نبرد هنگام ترک شهر دستگیر شدند و افزوده بود: "اعضای این گروه تروریستی قصد داشتند در برخی مناطق دیگر زاهدان نیز نسبت به انفجار بمب اقدام کنند که با تلاش اداره اطلاعات استان دستگیر شدند."
وی جزئیات دیگری از جمله تعداد افراد دستگیر شده یا هویت آنها ارائه نکرد و تنها انگیزه آنها را "برهم زدن نظم استان درآستانه انتخابات" عنوان کرد.
امامان جمعه شیعه و سنی زاهدان هشدار داده اند که این حمله نباید باعث درگیری قومی و مذهبی شود.
بر اساس گزارش ها، از آنجا که انفجار همزمان با عزاداری ایام فاطمیه رخ داده، تعداد حاضران در مسجد یاد شده بیش از معمول بوده است.
یک خبرنگار محلی در زاهدان به بی بی سی فارسی گفت که ظاهرا به هنگام نماز مغرب و عشا دو نفر با لباس زنانه به مسجد وارد شدند و یک کیف دستی را در قسمت زنانه مسجد گذاشتند که حاوی بمب بود و هنگام نماز منفجر شد.
به گفته این روزنامه نگار، هیچ گروه یا فردی هنوز مسئولیت این انفجار را به عهده نگرفته است.
به گزارش خبرگزاری نیمه رسمی فارس، بلافاصله پس از این انفجار نیروهای امنیتی بمب دیگری را در نزدیکی مسجد یافته و خنثی کردند.
سیستان و بلوچستان در گذشته شاهد درگیری برخی شورشیان سنی با نیروهای دولتی بوده است.
'لزوم پرهیز از درگیری'
به گزارش ایرنا، آیت الله عباسعلی سلیمانی امام جمعه شیعیان زاهدان در بیانیه ای در این باره این انفجار را یک "عملیات تروریستی" خواند و به "اشرار کوردل، وهابیون افراطی و سلفی های تکفیری" نسبت داد.

اما وی تاکید کرد که این حادثه نباید باعث تفرقه مذهبی و قبیله ای شود: "مردم شریف ما در قرون متمادی زندگی مسالمت آمیز و خوبی با اهل سنت همگرای با حکومت و کشور داشته اند و این جریانات از سوی دشمنان ددمنش نباید موجب درگیری مذهبی، قبیله ای و نژادی شود."
وی نیز از یک دستگیری در این ارتباط سخن گفت: "خوشبخاته یکی از عوامل موثر جریان انفجار در زاهدان به وسیله فرزندان غیور، سربازان گمنام امام زمان و برادران اطلاعات دستگیر شد که به زودی به کیفر اعمالش در مقابل مسجد علی ابن ابی طالب می رسد."
به گزارش ایرنا، استاندار سیستان و بلوچستان و نماینده رهبر ایران در این استان از روز جمعه سه روز عزای عمومی در زاهدان اعلام کرده اند.
مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، به بی بی سی فارسی گفت که هدف کسانی که این انفجار را ایجاد کرده اند، به هم زدن امنیت شهر و به جان هم انداختن مردم بوده است.
او گفت: "ما ضمن محکوم کردن این کار ناجوانمردانه و جنایتکارانه، مطئمن هستیم که شیعه و سنی هشیاری خود را حفظ خواهند کرد".
دو تن از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران نیز با صدور بیانیه هایی نسبت به انفجار در زاهدان واکنش نشان داده اند.
به گزارش ایرنا، میر حسین موسوی در بیانیه ای عاملان این بمب گذاری را "نه سنی و نه شیعه، که منحرفین از ملت رسول خاتم" توصیف کرده و از از همگان خواسته است در مورد "دست های پلیدی که قضد تفرقه افکنی در صفوف اهل ایمان را دارد" هشیاری به خرج دهند.
مهدی کروبی نیز که در یک برنامه گفتگوی تلویزیونی شرکت داشت بمب گذاری زاهدان را به شدت محکوم کرد.
به گزارش ایرنا، ستاد انتخاباتی محمود احمدی نژاد در سیستان و بلوچستان نیز با محکوم کردن انفجار در زاهدان، آن را به دشمنان نظام اسلامی نسبت داد.
مسجد امیرالمومنین یکی از مساجد اصلی شیعیان در زاهدان است. زاهدان جمعیت سنی مذهب زیادی دارد.
سیستان و بلوچستان
سیستان و بلوچستان یکی از محروم ترین استان های ایران است.
هم مرز بودن با افغانستان و پاکستان، این استان را به یکی از مسیرهای اصلی قاچاق مواد مخدر در جهان بدل کرده است.
علیرغم تلاش های ایران، بخش بزرگی از مواد مخدر جهان از جمله هروئین و مورفین توسط گروه های به شدت مسلح و اغلب در کاروان های بزرگ از این استان حمل می شود.
همچنین شماری پیکارجوی مسلح در این ناحیه فعالیت می کنند که در موارد متعددی با نیروهای مسلح ایران درگیر شده اند.
دو سال قبل حداقل 11 نفر از جمله شماری از اعضای سپاه پاسداران ایران در اثر انفجار بمبی در زاهدان کشته شدند.
این شورش ها عمدتا به بلوچ های سنی که می گویند دولت ایران حقوق سنی ها را پایمال می کند نسبت داده می شود. اما دولت ایران این گروه ها را تروریست خوانده و آمریکا و بریتانیا را به حمایت از آنها متهم کرده است.