Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

24 procent av väljarna placerar sig till vänster

Aldrig tidigare har så många svenskar definierat sig som vänster i ett EU-val, enligt SVT:s vallokalsundersökning Valu.

24 procent placerade sig klart till vänster.

– Det kan vara en reaktion mot nedskärningar och borgerlig politik, säger Hanna Bäck, docent i statsvetenskap, till Expressen.se.

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Statsvetaren Jenny Madestam säger till TT att både Socialdemokraterna och Moderaterna borde se en ökad press inför hösten.
Foto: Jens L'Estrade

24 procent av väljarna placerar sig klart till vänster. Och 24 procent som något till vänster. Framförallt har de som identifierar sig som klart vänster ökat.

Det gör det till den högsta siffran någonsin uppmätt i SVT:s vallokalsundersökning av EU-val.

Samtidigt som MP och Fi skördade framgångar i EU-valet stod Moderaterna som förlorare på 13,6 procent av rösterna.

Efteråt talade både statsminister Fredrik Reinfeldt och Folkpartiets ledare Jan Björklund om en ny vänster. 

– Nu har vi en ny vänster till vänster om S som är större än S. Kärnan i mobiliseringen mot den vänstern måste bli Moderaterna. Vi har mycket att göra till september, sa Reinfeldt efter nederlaget.

– Faran med att rösta fram en rödgrön regering är ännu större nu, politiken blivit mer vänstervriden, sa Björklund till TT.

Statsvetaren Jenny Madestam säger till TT att både Socialdemokraterna och Moderaterna borde se en ökad press inför hösten.

– De är ett reellt hot, säger hon.

"En reaktion"

Madestam menar dock samtidigt att det inte rör sig om en ny vänsterfalang, och att MP inte skulle anse sig vara ett vänsterparti.

Hanna Bäck är docent i statsvetenskap vid Lunds universitet och expert på väljarbeteende.

– Många väljare använder EU-valet för att påverka inrikespolitiken och resultaten kan vara en reaktion mot nedskärningar och borgerlig politik, säger hon till Expressen.se.

– Det skulle kunna signalera att många väljare vill ha ett regeringsskifte, och Miljöpartiet ses som en del av vänsterblocket.

Men även hon konstaterar att Miljöpartiet förmodligen inte omfattas av någon förflyttning hos väljarna åt vänster. När MP:s väljare skulle placera sig själv på skalan i Valu såg sig 22 procent som klart till vänster, 41 procent som något till vänster och 25 procent som varken eller.

– Det är troligtvis inte en vänstervridning som är den viktigaste förklaringen till Miljöpartiets framgång. Det ser i varje fall inte ut så om vi studerar siffrorna i Valu, säger Bäck, och fortsätter:

– Deras väljare placerar sig något åt vänster, men partiet har alltid försökt hålla sig i mitten på en vänster-högerskala.

Anders Wallner, partisekreterare för MP, säger till Expressen.se:

– Jag förstår att det kommer fram en hel del olika förklaringsmodeller. Men vårt resultat, om man tittar på vallokalundersökningarna, så kommer det från partier som står både till höger och till vänster om oss. Och jag är helt övertygad om att vår framgång bland annat kommit av sakfrågor och att vi har varit väldigt tydliga med vad vi ville göra. Vi har inte försökt göra EU-valet till ett genrep inför riksdagsvalet.

– Det har belönats eftersom både vänster- och högeridentifierade väljare känner att man vill rösta på ett parti som kan göra en skillnad i klimatfrågorna i.

Wallner säger att han tror att MP och Fi har lyckats nå en väljargrupp som de större partierna inte har lyckats med - speciellt hos de unga väljarna.

– Det tyder på att vi har något som de äldre partierna har svårt att nå, säger han.

"Ska bekämpas"

Han jämför också Fredrik Reinfeldts reaktion med Stefan Löfven, som i sitt tal under natten gratulerade MP till framgångarna.

– Jämför man med reaktionerna från det borgerliga hållet att vår framgång är en del i en extremvänster som ska bekämpas. Det visar väldigt tydligt vilka som är eventuella samarbetspartners för oss i nästa regering, säger Anders Wallner.

Under måndagen gav även S-ledaren Stefan Löfven sitt svar till Fredrik Reinfeldt:

"I går röstades nazister in i Europaparlamentet och extremhögern växer även i Sverige. Då väljer Reinfeldt att varna för partier som engagerar sig för miljö och jämställdhet. Låt mig vara tydlig, miljö och jämställdhet är inga ytterlighetsfrågor – det är avgörande framtidsfrågor. Att Reinfeldt inte förstår det är en orsak till Moderaternas kollaps", skriver Löfven i ett sms till TT.

Hanna Bäck tror dock inte att MP och Fi:s framgångar kommer att bli riktigt lika stora i riksdagsvalet.

– Forskningen visar ju på att det inte riktigt är samma typ av väljarbeteende i riksdagsval och EU-val. Vi kan förvänta oss att de större partierna kommer gå bättre i riksdagsvalet, eftersom väljarna tar större hänsyn till sådana saker som regeringsbildning, vilket man inte gör i EU-valet, säger Hanna Bäck.

Så svarade de tillfrågade i Valu:

SVT:s vallundersökning har genomförts med totalt 8268 deltagare.

På frågan var man skulle placera sig själv på en vänster-högerskala har väljarna svarat så här mellan 1995 och 2014 i Europaparlamentsvalet:

2014:

Klart till vänster: 24 procent

Något till vänster: 24 procent

Varken till höger eller vänster: 20 procent

Något till höger: 21 procent

Klart till höger: 10 procent

2009:

Klart till vänster: 19 procent

Något till vänster: 22 procent

Varken till höger eller vänster: 19 procent

Något till höger: 25 procent

Klart till höger: 14 procent

2004:

Klart till vänster: 19 procent

Något till vänster: 24 procent

Varken till höger eller vänster: 23 procent

Något till höger: 23 procent

Klart till höger: 11 procent

1999:

Klart till vänster: 16 procent

Något till vänster: 25 procent

Varken till höger eller vänster: 21 procent

Något till höger: 24 procent

Klart till höger: 14 procent

1995:

Klart till vänster: 17 procent

Något till vänster: 15 procent

Varken till höger eller vänster: 22 procent

Något till höger: 23 procent

Klart till höger: 12 procent

Källa: SVT:s Vallokalsundersökning

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.