Direct naar artikelinhoud

Leegloop bij PVV: ook Wilders' personeel haakt af

In de PVV is ook achter de schermen een leegloop op gang gekomen. In de schaduw van de reeks vertrekkende Kamerleden en Statenleden stappen de best ingevoerde medewerkers van Geert Wilders op. Vandaag maakt Stephan Jansen, al jaren Wilders' trouwe rechterhand, zijn afscheid bekend. De 'minder Marokkanen'-uitspraken van Wilders zijn ook voor hem de druppel.

en
PVV-leider Wilders tijdens een interview met persbureau Reuters vorige week.Beeld reuters

Jansen (31) meldde zich al in 2006 bij de toen nieuwe partij. In 2011 werd hij voor zijn diensten beloond met het lidmaatschap van Provinciale Staten in Zuid-Holland. Daarnaast werd hij Wilders' persoonlijk medewerker in Den Haag.

In zijn afscheidsbrief aan de provinciale fractie, die in handen is van de Volkskrant, schrijft Jansen dat de PVV 'zichzelf moedwillig buiten de politieke orde plaatst'.

Stem op links
Jansen denkt dat Wilders' recente uitspraken samenwerking met andere partijen als VVD en CDA onmogelijk hebben gemaakt. 'Een stem op de PVV is zodoende een stem op links geworden.' Als tweede reden noemt hij dat 'de rechtervleugel van gezond denkende conservatieven het definitief heeft afgelegd binnen de PVV'. Volgens Jansen heeft Wilders zijn 'voormalig rechtse gedachtengoed' ingeruild voor 'een links program'. Dat is ook de voornaamste kritiek van Joram van Klaveren, het Kamerlid dat onlangs opstapte.

Jansens vertrek markeert de uittocht van personeel bij de PVV. Steeds meer mensen op wie Wilders lange tijd kon bouwen, keren hem uit onvrede de rug toe. Louis Bontes, die uit de PVV werd gezet nadat hij zich in de media kritisch over de gang van zaken in de partij had uitgelaten, heeft als beleidsmedewerker Johan Driessen in dienst genomen, voormalig medewerker van Wilders en tussen 2010 en 2012 PVV-Kamerlid.

Vorige maand, een dag na de gemeenteraadsverkiezingen, stapte het Kamerlid Roland van Vliet op, naar aanleiding van Wilders' retoriek op verkiezingsavond. Van Vliet heeft inmiddels de medewerker van PVV-Kamerlid Teun van Dijck in dienst genomen, een goed ingevoerde financieel specialist.

Twitter bericht wordt geladen...

Een stem op de PVV is een stem op links geworden.
Stephan Jansen
Geert WildersBeeld anp

Wilders-getrouwe van het eerste uur
Een dag na Van Vliet volgde Van Klaveren, die inmiddels een tweemansfractie vormt met Bontes. De twee hebben als woordvoerder Gijs Schaap in dienst genomen, Wilders' voormalige persvoorlichter.
Net als Van Klaveren is Jansen een Wilders-getrouwe van het eerste uur.

Hij meldde zich in 2006 bij de partij, die haar eerste verkiezingen in ging met het programma Klare wijn. Na een korte onderbreking van zijn dienstverband keerde hij in 2009 terug als fractiemedewerker en latere rechterhand van Wilders. Ook werkte hij voor de PVV-Tweede Kamerleden Hero Brinkman en Marcial Hernandez, die uit de PVV stapten in respectievelijk maart en juli 2012. Jansen zat tot vandaag jarenlang op de kamer naast die van Wilders, met de andere medewerkers Vicky Maeijer - ook lid van Provinciale Staten Zuid-Holland en nu nummer 2 op de lijst voor de Europese verkiezingen - en Gabriëlle Popken, tevens senator.

Bronnen binnen de PVV bevestigen dat ook onder de resterende medewerkers de onrust groot is. Door het vertrek van de drie PVV-Tweede Kamerleden Bontes, Van Vliet en Van Klaveren staat er grote financiële druk op Wilders. Voor ieder Tweede Kamerlid mag de PVV-leider voor 165 duizend euro aan ondersteuning uittrekken. Dat betekent dat hij sinds kort een half miljoen heeft moeten inleveren om medewerkers van te betalen. Daardoor staan, ondanks het vrijwillige vertrek van de genoemde medewerkers, veel banen op de tocht.

'Gesloten afdeling'
Niet alleen financieel, maar ook in ruimte gaat de PVV erop achteruit in de Kamer. Op de derde verdieping van wat in de wandelgangen 'hotel' heet, waar Wilders op een beveiligde gang zetelt, moet hij inschikken. Op de 'gesloten afdeling', zoals oud-PVV'ers de verdieping spottend noemen, moet Wilders ruimte maken voor zijn voormalige fractieleden. De PVV was in 2012 nog de derde partij in de Tweede Kamer. Door de gestage afbrokkeling is de PVV met D66 gedeeld vijfde.

ouis Bontes en Joram van Klaveren tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.Beeld anp
'Onze partij wordt niet meer serieus genomen'
Stephan Jansen