Skifergas-aktivister blokerede for lastbiler fra det franske selskab Total i Nordjylland

Ved den lille nordjyske by Dybvad måtte landbetjenten og et par kolleger mandag bede aktivister om at fjerne sig fra vejen.

Artiklens øverste billede
Et boringstårn efter skifergas i Polen.

Området omkring den lille nordjyske by Dybvad ved Sæby cirka 40 km nord for Aalborg danner i disse dage rammen om en protest mod det franske oliefirma Totals prøveboringer efter skifergas i den jyske undergrund.

Initiativet ”Bloker Boretårnet” har hele natten til mandag haft det, de selv kalder spejdere ude i det nordjyske landskab, og de fik mandag øje på seks lastbiler fra Total med udstyr til at bygge boretårnet på en mark ved Dybvad, fortæller Anna Kronborg fra ”Bloker Boretårnet.”

”Vi havde fået at vide, at der ville komme flere lastbiler med udstyr til boringen, så vi har haft spejdere ude hele natten. Lastbilerne blev spottet her til formiddag, og så adviserede vi nogle naboer, der kom springende, og så blokerede vi vejen, så de ikke kunne køre forbi.”

Anna Kronborg fortæller på telefon fra det nordjyske til Jyllands-Posten, at det lykkedes at bremse de seks lastbiler i flere timer. To af lastbilerne blev holdende på den lille vej foran de siddende aktivister, mens de fire andre måtte køre væk og vente i nærheden, så de ikke spærrede for trafikken.

”Vi sad foran de to andre lastbiler i flere timer og sang sange,” fortæller Anna Kronborg.

Efter en times tid ankom ordensmagten i form af først den lokale landbetjent og siden to kolleger:

”Efter lidt snak frem og tilbage valgte vi at fjerne os under protest. De seks lastbiler er kommet ind på pladsen nu.”

Anna Kronborg oplyser, at dagens protest har omfattet 30-40 både lokale og aktivister fra andre dele af landet, og at initiativet ”Bloker Boretårnet” er utilfredse med boringerne efter skifergas i undergrunden ved Dybvad.

”Vores helt grundlæggende kritik er, at vi jo i Danmark har noget af verdens reneste drikkevand, og det skal vi passe på, for det er svært at oprette igen, hvis det først bliver ødelagt. Når man borer efter skifergas, er det helt ned til fire kilometers dybde, og man spuler sand og vand og kemikalier derned under højt tryk. Hvilke kemikalier er forretningshemmeligheder, men fra USA ved man, at det er skadeligt og har set, at folk får kræft i områder med skifergasboringer, og børn får næseblod.”

Dertil kommer ifølge Anna Kronborg, at man i en tid med forsøg på omstilling fra fossil til vedvarende energi vælger at satse på et fossilt brændsel, som ifølge hende oven i købet forurener, når det bliver indvundet.

Protesten mod skifergasboringen ved Dybvad har stået på, siden byrådet i Frederikshavn Kommune sidste år vedtog, at der gerne må bores efter gassen i kommunen. SF i Frederikshavn gik imod beslutningen, bl.a. med henvisning til risikoen for drikkevandet, men der har alligevel siden tegnet sig et politisk flertal for.

Det var den tidligere VK-regering, der i 2010 gav Total og Nordsøfonden tilladelser til at efterforske og indvinde skifergas i Nordjylland og Nordsjælland.

Siden sidste sommer har ”Bloker Boretårnet” drevet en lejr på en grund blot 100 meter fra det sted, hvor man er ved at konstruere boreriggen, der skal bore ned i jorden.

”Det er en lejr, Camp Total Protest, på en privat grund omkring 100 meter fra borepladsen. Den har eksisteret, siden de begyndte at bygge boreriggen, og den fungerer som en slags kampagnekontor med faciliteter, telte og skurvogne. Der har boet folk hele vinteren,” fortæller Anna Kronborg.

Der er mandag en bus på vej fra København, som samler aktivister op på vejen. Den ventes at ankomme til Dybvad mandag eftermiddag, og derfor regner Anna Kronborg fra ”Bloker Boretårnet” med, at endnu flere folk i morgen er klar til at blokere for de lastbiler, der ifølge hende er forlydender om, vil ankomme i morgen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Nordjyllands Politi, men der har ikke været forlydender om ballade ved dagens protestaktion.

Artiklens emner
Skifergas

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Artiklens emner

Her kan du se de emner, som indgår i denne artikel.

Ønsker du at følge et eller flere af dem, kan du klikke

Emnet findes nu på en liste under punktet Mine emner i menuen.

Du kan også tilgå listen ved at klikke på Se de emner du følger herunder.

Mine emner kræver minimum Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du følge emner og få besked, når der er nyt.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Teknisk fejl

Emnet kunne ikke følges, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Tilvalg

KØB!

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.