بررسی روزنامه های تهران؛ چهارشنبه 20 خرداد
تیترهای اول
"نامه مهم هاشمی رفسنجانی به رهبری" تیتر اول کلمه سبز، ابرار، جمهوری اسلامی و حیات نو است.
"۲۲خرداد روز رأی به تغییر و صداقت" تیتر آفتاب یزد است که به نقل از محمد خاتمی رییس جمهور پیشین نوشته شده، "سونامی اصلاح طلبان در خیابان های تهران" عنوان گزازش اصلی اعتماد، و جام جم "انتخاباتی پرشور و متفاوت" را در پیشانی صفحه اول خود قرار داده است و کیهان در بالای عکسی از راه پیمائی اصلاح طلبان نوشته "آخرین پرده سناریو افراطیون، پس از آشوب".
"مناظره داغ در میدان اقتصاد" تیتر اول دنیای اقتصاد است، سرمایه روزنامه دیگر اقتصادی از قول احمدی نژاد در عنوان اصلی خود نوشته "تورم ۲۵ در صد است"و روزنامه خبر "نظرسنجی ها چه می گویند" را در صدر گزارش های خود آورده است.
"احمدینژاد ۵ ساعت در حلقه استقبال گرم مازندرانیها" عنوان اول رسالت است و مردم سالاری "مهندس موسوی آرای خاموش را روشن کرد" تیتر اصلی مردم سالاری.
گزیده مقالات
ترس از بخشنامه منع
همزمان با چاپ خبر توقیف یاس نو داوود محمدی در سرمقاله سرمایه با عنوان ابهامات یک منع خبر داده که روزنامه دیروز درگیر تلفن های پیاپی مخاطبانی بود که از تغییر محتوایی مطالب روزنامه می پرسیدند و خواهان دریافت توضیح از همکاران تحریریه بودند. از آنجا که «دانستن حق مردم است» باید یادآور شویم دریافت نامه ای از وزارت ارشاد با مضمون منع رسانه ها از انتشار مطلب «علیه نامزدها» علت تفاوت «سرمایه» شد.
محمدی پیش بینی کرده منع اعلامی فراگیر نباشد و مخاطب آن روزنامه هایی با گرایش خاص باشند اما نوشته توقیف مجدد «یاس نو» نیز ناخودآگاه به این شائبه دامن زد. هرچند علت این توقیف بررسی مجدد پرونده این روزنامه در دیوان عالی کشور اعلام شده که ظاهراً با نامه ارسالی توسط وزارت ارشاد ارتباطی ندارد.
توصیف تهران
رسالت در سرمقاله خود نوشته دوشنبه این هفته دو اجتماع بزرگ در تهران برگزار شد. صدها هزار نفر از مردم تهران در یک حماسه بی سابقه به منظور حمایت از دکتر محمود احمدی نژاد در مصلی گرد هم آمدند و در آن سو یک راهپیمایی انتخاباتی توسط هواداران مهندس موسوی از میدان تجریش تا میدان راه آهن در خیابان ولی عصر برگزار شد. در هر دو همایش هیجانات انتخاباتی و شور و نشاط مردم در اوج بود و طرفداران به انحاء مختلف نسبت به نامزد مورد حمایت خود ابراز احساسات می کردند.
به نوشته این مقاله وقتی این دو موج در هنگام غروب آفتاب به هم رسیدند هیچ نزاع، مخاصمه و درگیری خیابانی رخ نداد. هیچ یک از گزارشهای نهادهای امنیتی و اطلاعاتی حکایت از برخوردهای نابهنجار و ستیزآلود بین هواداران نامزدها نمی کند و تبم عمق و ژرفای ظرفیتهای دموکراتیک را در ایران به نمایش گذاشت.
کیهان در تحلیل شرایط روز مانند همه روزهای گذشته پیروزی محمود احمدی نژاد را در انتخابات روز جمعه حتمی دانسته و با اعتراض به چند گروه اصلاح طلب که با هم ائتلاف کرده اند نوشته این ها که به هم پیوسته اند، چنان که گویی از روز ازل «خاله خواهرزاده» بوده اند! چرا؟! مگر چه شده؟! این جماعت ناهمخوان با کدام چسب به هم چسبیده و همخوان شده اند؟! آیا ایستادگی دربرابر باج خواهی بیگانگان جرم است؟ کوتاه کردن دست رانت خواران از بیت المال چه؟ ساده زیستی و پاکدستی چه گناهی دارد؟ حضور در میان مردم به جای نشستن در کاخ های افسانه ای که جرم نیست!
ادامه این پرسش آمده هزینه کردن درآمدها برای محرومان، عمران و آبادانی کشور، گسترش علم و تکنولوژی، کار شبانه روزی و بی وقفه برای مردم، مقابله با حرامخواران، تبدیل خط سازش به خط مقاومت و ناامیدکردن دشمن از حمله به کشور و... اگر این همه جرم نیست- که نیست- این ائتلاف بیرونی و درونی در مخالفت با دولت نهم برای چیست؟!
به نوشته حسین شریعتمداری در سرمقاله کیهان: احمدی نژاد نه فرشته است، نه "معجزه هزاره سوم!" او سردار پا به رکاب و گوش به فرمان رهبر است و مانند هر سردار دیگر بی عیب و ایراد هم نیست. دشمنان بیرونی که طی ۴ سال گذشته علیه او شمشیرها را از رو بسته اند، احمدی نژاد را فقط و فقط از آن روی که بر گفتمان امام و انقلاب اصرار دارد، مورد هجوم قرار داده و می دهند به ایرادهای او که کاری ندارند... که از آنان جز این انتظاری نیست.
کابینه های ائتلافی
صادق زیبا کلام در مقاله ای در اعتماد از تحریم کنندگان انتخابات پرسیده اگر در سال ۸۴ در انتخابات شرکت می کردند و به جای ۱۰ میلیون رای، ۲۰ میلیون رای به آقای هاشمی داده می شد آیا برای کشور هیچ فرقی نمی کرد که به جای آقای احمدی نژاد، آقای هاشمی رئیس جمهور می شد؟ آیا در عرصه سیاست خارجی در برنامه ها و سیاست های اقتصادی، در آزادی مطبوعات و اجتماعات، در وضعیت دانشگاه ها و در کل در همه عرصه های داخلی و خارجی تفاوتی حاصل نمی شد؟
این استاد دانشگاه اضافه کرده در اولین دولتی که در زمان میرحسین موسوی تشکیل شد، چهره هایی همچون حبیب الله عسگراولادی و دکتر احمد توکلی که راست محافظه کار بودند، وجود داشتند. از سوی دیگر چهره هایی همچون داود بانکی و بیژن زنگنه که تکنوکرات بودند و دکتر معین و حسین کمالی و عبدالله نوری که از جناح چپ بودند، حضور داشتند و همه در کنار یکدیگر مشغول فعالیت بودند. در دولت آقای هاشمی هم چهره هایی همچون مصطفی معین و عبدالله نوری و عطاءالله مهاجرانی وجود داشتند که بعدها از چهره های شاخص اصلاح طلب شدند. در عین حال علی محمد بشارتی و مصطفی میرسلیم و هاشمی گلپایگانی بودند که از جناح راست حضور داشتند. در دولت آقای خاتمی نیز، بسیاری از تکنوکرات های راست یا چپ که در دولت های قبلی بودند.
در ادامه مقاله اعتماد آمده در این دوره نیز حضور داشتند. تنها در دولت آقای احمدی نژاد بود که چهره های تکنوکرات، چپ، راست و لیبرال، همه کنار گذاشته شدند و آقای احمدی نژاد افراد و عناصر مورد نظر خود را آورد.
سرانجام تورم ۲۵ در صد
سرمایه در گزارش اصلی خود نوشته محمود احمدی نژاد در مناظره با محسن رضایی بالاخره پذیرفت نرخ تورم فعلی حدود ۲۵ درصد است. وی در مناظره پیشین خود با مهدی کروبی دیگر کاندیدای انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری تورم را ۱۵ درصد عنوان کرده و با اشاره به مخالفان خود گفته بود آنها اصرار می کنند تورم ۲۵ درصد است.
به نوشته این روزنامه دوشنبه شب گذشته در مناظره تلویزیونی محسن رضایی مجدداً در انتقاد از وضعیت موجود نرخ تورم را ۲۵ درصد اعلام کرد و در پاسخ به نظر احمدی نژاد در مورد نرخ تورم ۱۵ درصدی گفت ما به تورم نقطه به نقطه کاری نداریم، می خواهیم بدانیم مثلاً قیمت پنیر آن موقع با اکنون چه فرقی دارد؛ مردم هم می فهمند مرتب تورم از سال ۸۴ بالا رفته است.
سرمایه نوشته احمدی نژاد در واکنش به توضیحات محسن رضایی با پذیرش نرخ تورم ۲۵ درصدی این وضعیت را ناشی از تورم جهانی و سهمیه بندی بنزین ذکر و خاطرنشان کرد نرخ تورم ۱۵ درصدی که وی اعلام کرده در واقع تورم نقطه به نقطه است.
سهام عدالت طلاب
در حالی که روزنامه های هوادار دولت از تجمع هزاران نفر برای استقبال رییس جمهور خبر داده اند روزنامه جمهوری اسلامی نوشته در پی اعلام سفر احمدی نژاد به اهواز تمامی امکانات شهر از جمله اتوبوس های شرکت واحد مصلای نماز جمعه نهادهای دولتی در اختیار یک نهاد خاص قرار داده شده تا مردم را از شهرهای مختلف خوزستان به اهواز بیاورند. ایجاد راه بندان های مصنوعی در خیابان های اهواز برای نشان دادن حجم جمعیت از جمله اقداماتی بود که صورت گرفت. در دنباله همین خبر آمده بانک ملت خوزستان پنج هزار نامه از طرف استانداری به این بانک ارسال شده و دستور داده شده که به هر کدام از صاحبان این نامه ها مبلغ ۵ میلیون ریال وام قرض الحسنه تا قبل از زمان انتخابات پرداخت شود. نامه هائی که در جریان سفر دوم رئیس جمهور به خوزستان به او داده شده بود.
قعر و اوج
امیرحسین عادلی در مصاحبه ای با اعتماد ملی درباره این ادعای دولت که کشور را توصیف می کند که در قعر بوده و حالا به اوج رسیده گفته است باید در تعریف اوج تجدید نظر کنیم. اگر بخواهیم اوج را به معنی عرفی آن که همه از آن میفهمند بگیریم ما خیلی با اوج فاصله داریم. وضع بدی نداریم اما با اوج خیلی فاصله داریم. اینکه ما چهار سال پیش در قعر بودیم نیز مشمول همین تعبیر میشود. ما نه تنها در قعر نبودیم بلکه از یک عزت بالایی برخوردار بودیم.
سفیر سابق ایران در بریتانیا و کانادا اظهار نظر کرده که ایران، تنش و سوءتفاهمهای حل نشده و فزایندهای با کشورهای عربی پیدا کرده در حالی که پیشتر اینگونه نبود."من بحثم درباره برخی از مسائل قدیمی نیست. مسائل اخیر و جدید را میگویم. روابط ما با کشورهای عربی و اسلامی منطقه به طور فزایندهای تنشزا شدهاست و این تنش به تبلیغات منفی علیه ایران هم کشیده شده است.
در ادامه این گفتگو آمده شاید کمتر موقعی بوده که روابط ما با این کشورها به چنین وضع بدی رسیده باشد. روابطمان با کشورهای اروپایی در حد بسیار نازلی است. محتوای آنچنانی ندارد و فقط پوستهای از آن باقی ماندهاست. با بسیاری از کشورهای جهان رابطهای جز رابطه خرید از آنها نداریم. تا وقتی که میخریم آنها هم میفروشند ولی نمی توانیم روی حمایتهای سیاسیشان حساب بکنیم. وقتی پرونده ما به شورای امنیت رفت حتی یک کشور مسلمان منطقه هم به قطعنامهعلیه ما رای منفی نمی دهد.
جدال رنگ ها
عشرت عبدالهی در اعتماد نوشته تبلیغات انتخابات کاندیداهای ریاست جمهوری دهم به نوعی متفاوت از گذشته آغاز شد. متفاوت بودن از آن جهت که برای نخستین بار پس از پیروزی انقلاب رنگ ها به عرصه انتخابات وارد شدند و هر کاندیدا رنگ خاصی را برای تبلیغات خود انتخاب کرد.
بنا به گزارش اعتماد در جلسه ای در صدا و سیما رنگ سبز به میرحسین موسوی، زرد به مهدی کروبی، قرمز به محمود احمدی نژاد و آبی به محسن رضایی اختصاص داده شد تا هواداران آنها پوشش های خود را با این رنگ ها تطبیق دهند اما چند روز پس از انتخاب رنگ قرمز به عنوان نماد ستاد انتخاباتی محمود احمدی نژاد که بر اساس قرعه انتخاب شده بود، این رنگ عوض شد و پرچم ایران را نشان ستادهای خود برگزیدند.البته کمی بعد رنگ هواداران مهدی کروبی هم به رنگی نزدیک به قرمز خاتمه یافت.
به نوشته این گزارش در حال حاضر این شائبه ایجاد شده است که آیا استفاده از نشان کاندیداها یعنی اشیایی با رنگ سبز یا سفید یا آبی در روز رای گیری ممنوع است و این ممنوعیت پرچم ایران را نیز دربرخواهد گرفت یا نه. بر همین اساس بود که بهمن کشاورز گفت مقامات مسوول باید تکلیف این قضیه را روشن کنند و به اطلاع همگان برسانند تا در روز رای گیری با اشکال مواجه نشوند.