Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han sparkades ut efter skandalen

De ansvariga höjdarna landade mjukt i sina miljonfallskärmar.

Men Paolo Macchiarinis unge doktorand Philipp Jungebluth är utsparkad i kylan och har slutat forska.

– Min karriär är krossad, säger han.

Philipp Jungebluth beskrivs som Macchiarinis högra hand.
Foto: Erik Gustafson

Philipp Jungebluth beskrivs som Macchiarinis högra hand, doktoranden var den medarbetare som stod kirurgen allra närmast. Kirurgen själv har sagt att Jungebluth nästan var som en son. Hittills har Philipp Jungebluth varit restriktiv med att tala med media, men gör ett undantag för Expressen.

– Ni har sökt mig så intensivt att jag tänkte att ni kanske är uppriktigt intresserade av att höra min historia.

Forskarkarriären är över

Philipp Jungebluth har slutat forska och återvänt till sitt hemland Tyskland. Expressen träffar honom i Hannover. Han arbetar som ST-läkare på ett litet sjukhus strax utanför staden.

– Min forskarkarriär är över. De senaste tio åren av mitt arbetsliv är borta. Det är ingenting. De har dragit in forskningsanslagen, när jag ansöker om nya säger de att de väntar på besluten i Sverige. Jag har haft inbjudningar att tala på konferenser, de har blivit indragna.

Han är bitter över hur de behandlats, både av media och av Karolinska.

– Vi kom som hjältar till Karolinska. Nu beskrivs vi som mördare.

– Efter dokumentären var vi dömda på förhand. Av media, kollegor, tidigare vänner och forskarsamhället. Utan att det egentligen kommit fram några nya fakta. Du kan säga vad du vill med bilder. Det är svårt att slåss mot.

"Fenomenalt resultat"

Jungebluth hävdar att resultatet av transplantationerna inte alls var så dåliga. Patient nummer ett fick två och ett halvt extra levnadsår, enligt honom.

Jan Andersson
Foto: Ulf Sirborn

– Det är ett fenomenalt resultat. Sen är det så att det naturligtvis inte är ett bra resultat när en patient dör, varje gång förlorar man fajten mot sjukdomen och döden. Men man måste försöka utveckla och förbättra behandlingen. Och resultatet av de första tio hjärttransplantationerna var inte bra.

Några få har fått bära skulden för beslut som togs av många på Karolinska, anser han.

– Du kan inte operera utan tillstånd. Fakta är tydliga. Det vi gjorde var godkänt av alla, alla visste vad vi gjorde och var med på tåget. Man kan inte komma i efterhand och bara skylla på dem som utförde ingreppen, operationerna hade godkännande.

Vill slippa kopplas till Macchiariniaffären

Philipp Jungebluth säger att han påminns om härvan varje dag. Han får mejl, människor frågar, vissa kollegor har slutat höra av sig. Han och frun har till och med har skämtat om han borde byta efternamn för att slippa kopplingen till Macchiariniaffären.

– Det har haft stor påverkan, både på privat- och arbetsliv. Fördelen är att du ser vem som är en riktig vän och vem som bara ville dra nytta av dig. Jag är ledsen, men tror min familj är ännu mer ledsen ibland, eftersom de vet vilket passion jag haft för det här.

Philipp Jungebluth och Paolo Macchiarini tror inte längre på den svenska rättvisan. De vill att en internationell expertgrupp bedömer om deras forskning var korrekt eller inte.

– Det här är en politisk fråga nu. Det finns uppenbarligen ingen rättvis behandling av saken i Sverige. Hela landet vill se den här stjärnan falla, andra vill klämma åt det snobbiga Karolinska institutet, som har Nobelpriset och så.

Vill återupprätta Paolo Macchiarinis heder

En liten grupp forskare som fortfarande är lojala med Paolo Macchiarini arbetar med att försöka återupprätta kirurgens och sin egen förlorade heder.

– Om du känner till sanningen, den passion vi drevs av, med de allra bästa avsikter, utan att få pengar eller vinst. Och sen anklagas vi för allt detta utan anledning! Hur kan det komma sig att den första fuskutredningen säger att vi är oskyldiga, och nu plötsligt är allt fel?

Macchiarinigruppen försöker ge sin egen version i de olika utredningar som pågår. Men det är svårt, säger Philipp Jungebluth.

– Ingen tror på de fakta vi presenterar och vi har inga pengar. Paolo Macchiarini har inga pengar, inget fast jobb och ingen lobby i Sverige. Han har ett litet tillfälligt jobb i Ryssland men lönen är usel. Han har fyra barn att försörja, vad kan han göra? Varje liten sak en advokat gör kostar pengar.

Paolo Macchiarini har kvar en liten forskningsgrupp i Ryssland. Det är tidigare känt att han varit knuten till Kuban State Medical University i Krasnodar.

– Men vad kan du göra för forskning ensam i ett labb i Ryssland? Ingen vill ha honom längre. Men när vi ringer varandra pratar vi mest om skiten som varit och vad som hänt med de andra gruppmedlemmarna, säger Philipp Jungebluth.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.