«Aνεμοχορεύουν και αλαφροπατούν στα κύματα του Αιγαίου»

Μουσικοχορευτική εκδήλωση την Κυριακή 28 Ιουνίου στην παραλία

Συνεχίζονται με πολύ μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις που οργανώνει ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού , «Μαγνήτων Κιβωτός , για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» , στο πλαίσιο του θεματικού έτους 2015, με τίτλο: “Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας”

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «ήδη έχει παρουσιαστεί μια σειρά αξιόλογων εκδηλώσεων , που έχουν αποσπάσει κολακευτικά σχόλια από το κοινό , που μαζικά συμμετείχε.
Στις εκδηλώσεις αυτές , που είχαν αναφορά στο Βιβλίο , τη Μουσική , το λόγο , το χορό , τα εικαστικά , η «Μαγνήτων Κιβωτός» , έκανε πράξη την συνεργασία μεταξύ των φορέων , αναδεικνύοντας θαυμαστά αποτελέσματα.
Κορυφαία δράση στον τομέα της συνεργασίας , του θεάματος και της συμμετοχής του κοινού , υπήρξε η επανακαθιέρωση της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο», όπου τα θετικά σχόλια μας ήλθαν από πολλές περιοχές της Ελλάδας και πλέον θα καταστεί εκ νέου θεσμός , που θα τελείτε στην αρχή κάθε Ιουνίου.

Σήμερα συνεχίζεται η επιτυχημένη συνεργασία με εκ των κορυφαίων φορέων πολιτισμού και διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου.
Η πρόεδρός του , Μαρία Σπανού , στα πλαίσια του θεματικού έτους αφιερωμένου στη θάλασσα από την «Μαγνήτων Κιβωτό» , εμπιστεύτηκε την ιδέα της στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας , ο οποίος αμέσως την υιοθέτησε , η «Μαγνήτων Κιβωτός» σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου την οργάνωσε και να η στιγμή της πραγματοποίησής της.

Σήμερα Κυριακή 28 Ιουνίου 2015 , στις 9.00 το βράδυ , στην παραλία του Βόλου, στον χώρο προ του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης , οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Λήμνου, του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου καθώς της ακριτικής Καρπάθου από την Αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου « Η Δήμητρα» , θα παρουσιάσουν χορούς και μουσικές αφιερωμένες στο Αιγαίο.

Ο θαυμαστός πολιτισμός των νησιών του Αιγαίου , της θάλασσας που ενώνει τη Δύση με την Ανατολή , διατηρεί την πολιτισμική του ταυτότητα στο πέρασμα του χρόνου συνθέτοντας εικόνες από χιλιάδες ψηφίδες πολιτισμού χιλιετιών.
Σαν μικροί κιβωτοί τα νησιά του αρχιπελάγους διαφυλάσσουν μέχρι τις μέρες μας τους θησαυρούς του λαϊκού πολιτισμού, τους χορούς, τα τραγούδια, τις μουσικές που ριζώνουν μέσα τους από τα παιδικά τους χρόνια γίνονται βίωμα και έκφραση συναισθημάτων γι’ αυτό και είναι συγκινητικά αληθινά. Είναι πράγματι τυχερός ο επισκέπτης που θα βρεθεί μπροστά σε ένα αυτοσχέδιο, αυθόρμητο γλέντι μερακλήδων οργανοπαικτών σε νησιώτικο καφενείο του Αιγαίου.
Χορούς και μουσικές του Αιγαίου σε σύμπραξη των Λυκείων Ελληνίδων Βόλου και Λήμνου και τη συμμετοχή της Αδελφότητας Ολυμπιτών Καρπάθου «Η Δήμητρα» θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Βολιώτες και οι επισκέπτες της περιοχής μας που θα παραβρεθούν την Κυριακή 28 Ιουνίου , στις 9.00 το βράδυ στην παραλία του Βόλου, στον χώρο προ του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χορούς του Βορείου Αιγαίου, που θα αποδώσουν οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Λήμνου, χορούς των Σποράδων, Κυκλάδων, Κρήτης που θα παρουσιάσει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου καθώς της ακριτικής Καρπάθου από την Αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου.
Μια πανδαισία εικόνας και μουσικής από 100 χορευτές , μικρούς και μεγάλους και από εξαιρετικούς μουσικούς.
Η πολυμελής αποστολή του Λυκείου Ελληνίδων Λήμνου φιλοξενείται στον Βόλο από την Παρασκευή , προκειμένου να έχουν τα μέλη του μια ευκαιρία να γνωρίσουν την περιοχή μας και τους συναδέλφους τους από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου.

ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΗΜΝΟΥ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου ιδρύθηκε το 1991 και στα 23 χρόνια της λειτουργίας του έχει οργανώσει πλήθος παραστάσεων, ομιλιών, εκθέσεων και εκδηλώσεων. Μετά από επισταμένη έρευνα και συλλογή υλικού για την τοπική φορεσιά της Λήμνου, δημιούργησε πλούσια ιματιοθήκη με πιστά αντίγραφα φορεσιών Λήμνου αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας (Δεσφίνας, Θράκης, Μακεδονίας, Κέρκυρας, Μ. Ασίας, Δωδεκανήσου και Ιονίου). Δημιούργησε επίσης πλούσιο φωτογραφικό αρχείο (μέρος της συλλογής του παλαίμαχου φωτογράφου Β. Μανικάκη).

Σήμερα το παράρτημα διοικείται από 9μελές συμβούλιο με Πρόεδρο την Θέκλα Φιλίππου και λειτουργεί με τις εφορίες: Ελληνικών Χορών, Ιματιοθήκης, Μουσικής, Καλλιτεχνικών, Ελληνικής Γλώσσας και Βιβλιοθήκης, Προβλημάτων Γυναίκας και Παιδιού, Λαογραφίας και Παραδόσεων, Δημοσίων Σχέσεων και Οικονομικών. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται σεμινάρια εκμάθησης παραδοσιακών χορών παιδικά, εφηβικά και ενηλίκων, μουσικοκινητικής (για παιδιά προσχολικής ηλικίας), αγιογραφίας, ζωγραφικής – γλυπτικής, βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακής λημνιάς λύρας και φωτογραφίας.

Στη διάρκεια των τριών τελευταίων χρόνων το Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου συμμετείχε σε δύο παιδικά χορευτικά φεστιβάλ παραδοσιακών χορών (Θεσσαλονίκη 2013 και Βέροια 2014). Διοργάνωσε ομιλίες ιστορικού και ψυχολογικού περιεχομένου, εκδήλωση του τμήματος βυζαντινής μουσικής με τίτλο «Από τα Πάθη στην Ανάσταση» και εικαστικές εκθέσεις των καλλιτεχνικών τμημάτων με τίτλο “Μορφές” (2013), «Από το χθες στο Σήμερα» και «Έμπνευση και Δημιουργία» (2014). Συμμετείχε στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης (Οκτώβριος 2013) και σε Βιωματικό Πολιτιστικό Εργαστήρι με τίτλο “Ο πολιτισμός ως εργαλείο ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας, στα Ανώγεια της Κρήτης, συνάντηση πολιτιστικών φορέων στο πλαίσιο συνεργασίας νησιωτικών αναπτυξιακών εταιρειών.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου διοργανώνει επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, τα “Σαββατιάτικα Αποσπερίσματα” δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να γνωρίσουν πρακτικές και ιστορίες γύρω από παραδοσιακές ασχολίες της καθημερινής ζωής (μαγειρική, ζαχαροπλαστική, κατασκευές, πλέξιμο, ραπτική, κοσμετολογία κ.α.) αλλά και παραδοσιακές τεχνικές (θέατρο σκιών, χαρταετός). Παράλληλα το Παράρτημα συμμετέχει πάντα σε όλες τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές και επετείους.

Κορωνίδα του Λυκείου είναι τα χορευτικά του τμήματα, στα οποία διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Η δουλειά τους παρουσιάστηκε στις μουσικοχορευτικές παραστάσεις “Η ζωή τραγουδάει τη Γυναίκα” το 2013, «Εκεί που σμίγουν οι Χοροί» το 2014 και «Της άνοιξης τραγούδια και του χορού σκιρτήματα» το 2015. Το Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου συμμετείχε στο 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών (Ιούλιο 2014) που διοργάνωσε ο Δήμος Λήμνου, με εμφανίσεις στη Μύρινα και το Μούδρο.
Τον Αύγουστο του 2015 θα παρουσιάσει την μουσικοθεατρική παράσταση “Το Παραμύθι του Γάμου”. Η πρόταση που αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην συλλογή και καταγραφή όλων των εθιμοτυπικών στοιχείων που αφορούν στο Λημνιό Γάμο, έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Τοπικού Προγράμματος “Προσέγγιση LEADER” για την “Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδηλώσεων ανάδειξης και διατήρησης της τοπικής κληρονομιάς”.

Το Μάρτιο του 2015 το Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου συμμετείχε με μια 20μελή αποστολή, στις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο των 100 χρόνων από την Εκστρατεία της Καλλίπολης, που έλαβαν χώρα στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Η χορευτική ομάδα παρουσίασε χορούς Λήμνου και Χίου.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου, εστιάζει τις δραστηριότητές του, τόσο στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που σχετίζονται με τις εθνικές και τοπικές μας παραδόσεις, μέσω της λειτουργίας των τμημάτων του, όσο και στη διάσωση και διάδοση των ιδιαιτεροτήτων του Λημνιακού πολιτισμού μέσω των εκδηλώσεών του. Το έργο του στηρίζεται στην οικειοθελή προσφορά των μελών και των φίλων του και στην ανελλιπή παρουσία του στα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνο του νησιού αλλά και όπου αλλού κληθεί.

Αδελφότητα των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Η Αδελφότητα των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» ιδρύθηκε το έτος 1948 από κατοίκους του Πειραιά που κατάγονταν από το χωριό Όλυμπος της νήσου Καρπάθου. Η πρώτη ονομασία του Συλλόγου ήταν: «ΑΓΑΘΟΕΡΓΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΟΛΥΜΠΙΤΩΝ ΚΑΡΠΑΘΟΥ «Η ΔΗΜΗΤΡΑ».
Με πυξίδα τους σκοπούς και με όπλα τις αρχές και τις αξίες της αλληλοβοήθειας, της πρόταξης του γενικού στο ατομικό, της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας, με τις οποίες είχαν γαλουχηθεί μεγαλώνοντας στο στενό πλαίσιο της παραδοσιακής ολυμπίτικης κοινωνίας, οι ιδρυτές και τα πρώτα μέλη της Αδελφότητας κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να αναπτύξουν πολύπλευρη δράση αναγνωρισμένη από όλους όσους είχαν την ευκαιρία να έχουν εποπτεία.
Πρωτοστάτησε στην οικιστική αποκατάσταση μεγάλου μέρους Ολυμπιτών της Αττικής αγοράζοντας μεγάλη έκταση γης στην Αμφιάλη Κερατσινίου την οποία στη συνέχεια μοίρασε στα μέλη της ως οικόπεδα.
Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές συμμετείχε ενεργά στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση πολλών κοινωφελών έργων στη γενέτειρα Όλυμπο Καρπάθου, αλλάζοντας προς το καλύτερο τις συνθήκες καθημερινής διαβίωσης των κατοίκων της.
Με την ανιδιοτελή προσφορά των μελών της σε χρήμα και εργασία η Αδελφότητα κατάφερε να θέσει θεμέλιο λίθο στο πρώτο ιδιόκτητο ακίνητο, από τα τρία που διαθέτει, μόλις δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή της, το έτος 1959.
Από το έτος 1965 εκδίδει ανελλιπώς την εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΟΥ», η οποία υπηρετεί κι αυτή τους παραπάνω σκοπούς. Αναπόσπαστο κομμάτι της αποτελεί το Τμήμα Νεολαίας, το οποίο έχει ως σκοπό του την καλύτερη δυνατή προβολή των ηθών και εθίμων της Ολύμπου. Έχει οργανώσει με επιτυχία πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις ποικίλου περιεχομένου και πάντα με στόχο την καλλιέργεια και διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Διατηρεί δύο Πολιτιστικά Κέντρα, ένα στον Πειραιά και άλλο στο Κερατσίνι. Οργανώνει μαθήματα χορού, τραγουδιού και μουσικής για τα παιδιά και τη νεολαία της παροικίας των Ολυμπιτών. Δίνει βραβεία και υποτροφίες σε μαθητές και φοιτητές. Συντηρεί ξενώνα για τη φιλοξενία κατοίκων της Ολύμπου Καρπάθου, που επισκέπτονται για οποιοδήποτε λόγο την Αττική.
Έχει εκδώσει πολλά ημερολόγια με τοπικό ενδιαφέρον, βιβλία και μουσικούς και οπτικούς δίσκους.
ΛΕ Καρπάθου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.