Emergència social

La PAH demana als desnonats que vagin «a lluitar, no a morir»

La parella que es va suïcidar a Calvià no va avisar de la situació ni la família

Un home es penja a Alacant quan anaven a fer-lo fora d'un pis de lloguer

Concentració, ahir, en record de la parella que es va suïcidar dimarts a Calvià.

Concentració, ahir, en record de la parella que es va suïcidar dimarts a Calvià. / AFP / JAIME REINA

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA
MARISA GOÑI / PALMA

«Hi ha moltíssimes coses que un pot fer, com protestar, sortir al carrer a denunciar, reivindicar i cridar. El suïcidi no és un recurs per solucionar aquest problema social». En aquests termes es va expressar ahir el portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca d'Alacant, Julián Jiménez, que va instar les persones que estan a punt de perdre casa seva perquè no poden pagar una hipoteca o lloguer «a lluitar, no a morir».

Jiménez es referia a l'última víctima d'aquests casos, un home que es va penjar ahir a Alacant quan anava a ser desnonat. No era un cas hipotecari, l'home vivia de lloguer i no el podia pagar. Devia 24.000 euros, i no s'havia posat en contacte amb la PAH ni amb els participants en Stop Desnonaments, la campanya de la plataforma. Jiménez va lamentar aquesta dada en declaracions a Efe: «És una llàstima que no coneguéssim la situació, ja que hem parat algun desnonament per impagaments de lloguer». La víctima tenia 55 anys i havia d'abandonar la vivenda ahir mateix. La comissió que el va anar a a desallotjar va trucar infructuosament a la porta, que finalment va obrir un manyà. Llavors els visitants es van topar amb diverses bombones de butà a l'entrada i van optar per avisar la policia, que va trobar el difunt penjat.

La notícia arriba només 24 hores després que un matrimoni es tragués la vida a Calvià (Mallorca) per no poder pagar la hipoteca i afrontar un deute de 80.000 euros. La vivenda sortia a subhasta pública dimarts que ve. Segons va informar el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJB), el Jutjat de Primera Instància de Palma els havia notificat la data, després que el banc iniciés un procediment d'execució hipotecària pel deute acumulat, uns 60.000 euros de principal i 19.000 d'interessos de demora. Quedava un recorregut d'uns dos o tres mesos abans d'arribar al fatídic desnonament, ja que, feta la subhasta, es produeix un canvi de titularitat, a benefici del comprador o de l'entitat bancària, si no hi ha postors, i després, es porta a terme el llançament, conegut popularment com a desnonament.

DISCRECIÓ / Pedro i Catalina, de 68 i 67 anys, van amagar el seu drama i no van buscar ajuda. No van comentar l'asfíxia econòmica a la família, segons va confirmar ahir el seu gendre, ni van recórrer a la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ni a l'organització de consumidors FACUA per informar-se de possibles vies per salvar la casa amb què van avalar un negoci d'artesania que va malmetre la seva economia pels impagaments. La seva frustració els va portar a treure's la vida «de mutu acord» ingerint medicaments, com van relatar a la carta que va trobar el seu fill prop dels cadàvers al domicili familiar dimarts. La Guàrdia Civil està pendent de l'informe toxicològic.

Notícies relacionades

«No és un suïcidi, és un homicidi i té noms i cognoms: Rajoy, Govern, bancs», va denunciar ahir Ángela Pons, portaveu de la PAH de Mallorca, que va convocar a les portes de l'Ajuntament de Calvià una concentració de repulsa, secundada per centenars de persones, a la qual no es van sumar ni l'alcalde ni els regidors del PP. Tant ella com el president de FACUA, Afonso Rodríguez, van fer una crida a les persones en la mateixa situació perquè passin per les seves oficines i s'informin.

CONSTERNACIÓ / Al veïnat, persistia la consternació. La majoria estaven al corrent de la seva angoixa, ja que devien a la comunitat 6.000 euros que no reclamaven «perquè coneixíem la seva precària situació. Els bancs es porten diferent», va lamentar la vicepresidenta de la comunitat, Mercedes Alcoy. Tampoc s'ho creia el carter, José Manuel Zarcedo, que encara ahir els va deixar un rebut de la llum. Des de començament d'any, només a Palma s'han executat 91 desnonaments, 53 per execució hipotecària i 38 per impagament de lloguer. De gener a abril, hi ha assenyalats 282 desnonaments, inclosos els anteriors. Segons l'estadística facilitada pel TSJB, la capital balear va suportar 1.454 desnonaments el 2011 i 1.393 l'any passat.