logo_s.fridm...
header-about...
מוכר סוללות? התקן מיכל לאצירת הסוללות המשומשות, אחרת העסק חשוף לתובענה ייצוגית
לאחרונה הוגשו מספר בקשות לאישור תובענה ייצוגית כנגד חברות אשר מוכרות סוללות אך לא התקינו בנקודת המכירה מיכל לאצירת פסולת סוללות משומשות. מה יעשה בעל העסק כדי להימנע מתובענה ייצוגית בנושא זה?

בכל שנה מיוצרת בישראל פסולת עירונית ותעשייתית בכמות של כ-6 מליון טונות, כאשר כמות הפסולת גדלה בכל שנה בשיעור של 3%-5%. רובה המכריע של הפסולת  נקבר בקרקע באתרי הטמנה, ורק כ-13% מהפסולת מועבר למִחזור. מצב זה הפוך מהמצב הקיים במרבית מדינות האיחוד האירופי, בהן רוב הפסולת מועברת למִחזור והשבה ומיעוטה מוטמנת.

המשרד להגנת הסביבה החליט לשנות את מגמת המִחזור בישראל והציב יעד ארצי להגיע ל"אפס פסולת מוטמנת" עד שנת 2020, כאשר העיקרון המנחה בטיפול בפסולת מוצקה הוא להפוך את הפסולת ממטרד למשאב ולהקטין את הפסולת המועברת להטמנה.


לפני למעלה משנה וחצי נכנס לתוקפו החוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות, התשע"ב – 2012 ("החוק") אשר בא לשנות את מגמת המִחזור בישראל. החוק מסדיר, בין היתר, טיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות ומצברים. מחד, מעודד החוק שימוש חוזר בציוד החשמלי והאלקטרוני, ומאידך מפחית החוק את כמות הפסולת הנוצרת מציוד זה. הסדר זה אמור להקטין את ההשפעות השליליות שיש לציוד זה על הבריאות ועל סביבת החיים שלנו.

החוק מטיל את האחריות למִחזור על היצרנים, היבואנים והמוכרים של ציוד זה ולא על הצרכן. אחריות היצרנים והמוכרים באה לידי ביטוי, בין היתר, בביצוע מִחזור של פסולת ציוד חשמלי וסוללות ובקבלת פסולת ציוד חשמלי וסוללות מהמגזר הביתי.

בחודשים האחרונים הוגשו מספר תובענות ייצוגיות בסך מיליוני שקלים נגד חברות במשק בטענה כי הפרו את הוראות החוק ולא התקינו כנדרש מיכלי אצירה לסוללות משומשות.

החוק מחייב אדם שמוכר או מספק במסגרת עסקו סוללות להפצה, לצריכה או לשימוש, להתקין בכל נקודת מכירה מיכל לאצירת פסולת סוללות, אשר ישמש כל אדם החפץ להפטר מהסוללות המשומשות. יצוין, כי אין מניעה שחוק זה יהא תקף גם כלפי חנויות המוכרות מכשירי סלולר.

כמו כן, החוק מחייב את המוכר להציג בבית העסק שלו, במקום הנראה לעין ובאותיות ברורות הניתנות לקריאה, את אפשרות ההחזרה של פסולת ציוד חשמלי וסוללות מהמגזר הביתי בלא תשלום או תמורה אחרת, כאשר מיקום איזור ההחזרה של הפסולת צריך להיות בתחומי העסק או בקרבתו. עם זאת, רשאי המוכר לא לקבל פסולת זו במידה והיא מזיקה. בנוסף כולל החוק חובות נוספות רבות באשר לאופן האחסנה והמחזור של הסוללות ופסולת הציוד החשמלי וכן באשר לאספקטים רבים נוספים הקשורים עם הפעילות האמורה, אשר מפאת קוצר היריעה לא נפרטם במסגרת זו.

לאור העובדה שמדובר בחוק חדש, שלהפרתו השלכות פליליות ומנהליות, ולנוכח המגמה הקיימת בשנים האחרונות להגיש תובענות ייצוגיות כל אימת שנכנס לתוקפו חוק חדש שאינו מיושם כדבעי על ידי מי מהעוסקים, המלצתנו היא לפעול ליישום הוראות החוק ובכל שאלה או הבהרה שנדרשת לפעול לקבלת ייעוץ משפטי בעניין.

האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.