אסטרוגן – הורמון מין נשי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אסטרוגן

אסטרוגן הינו הורמון מין נקבי אשר מופרש מאיזור השחלות. גוף האדם מכיל כ-25 סוגים שונים של אסטרוגן. השמות הבולטים ברשימה הם אסטריול, אסטרדיול ואסטרון.אסטרוגן

הפרשה של אסטרוגנים בתקופת ההתבגרות גורמת לסימני המין המשניים, כמו צמיחת שדיים ובכלל אחראי לכל הקשור להתבגרות המינית של הנערה ולאחר מכן האישה.

בימים ה-10 – 28 למחזור החודשי עולה כמות האסטרוגן המופרשת ומגיעה ל-50 – 150 pg/ml בדם. לכן, בימים אלו האסטרוגן מכין את גוף האישה לקליטת העובר על ידי גרימה לעיבוי רירית הרחם והתפתחות צינורות החלב שבשד.

אסטרוגן – השפעות

בזמן ההיריון ובגיל המעבר אסטרוגן מופרש בכמויות נמוכות וגורם להשלכות הבאות:

תופעות גיל המעבר: בסביבות גיל 50, גוף האישה מייצר אסטרוגן בכמויות מינימאליות דבר הגורם להפסקת המחזור החודשי למשל. תופעות נוספות וידועות הן גלי חום חוזרים ונישנים, נדודי שינה, יובש בנרתיק ושינוים במצבי הרוח.

אישה המעוניינת לטפל באותם הסיפטומים ולעכב את גיל המעבר יכולה ליטול אסטרוגן באופן מלאכותי. תופעה זו של נטילה אסטרוגן מלאכותי נקרא "טיפול הורמונלי חלופי" HRT, hormone replacement therapy

אוסטיאופורוזיס: אסטרוגן מעודד בניית עצם ומעכב את פירוקה ולכן הירידה בייצורו בגיל המעבר נחשבת כגורם חשוב בהתפתחות אוסטיאופורוזיס. מגיל זה יכול קצב איבוד העצם להגיע ל-6% בשנה.

פמיניזציה:  כמויות גדולות של אסטרוגן אשר מופרשות  בגוף הגבר ייפתחו בהם התנהגויות ומאפיינים נשיים.

אסטרוגן – שימושים רפואיים

כטיפול בסרטן הערמונית, נהוג לתת הורמון האסטרוגן לגברים. אסטרוגנים סינתטיים מהווים מרכיב חשוב באמצעי מניעה כגון גלולות למניעת הריון ובטיפול הורמונאלי חליפי.

נשים אשר סבלו בעבר מסרטן השד או סרטן הרחם כמו גם אצל נשים שיש להן את היכולת לחלות מבחינה גנטית, אינן יכולות להשתמש באסטרוגן והוא אף אינו מומלץ ומסוכן.

אסטרוגנים טבעיים או מלאכותיים, בצורת כדורים או בזריקות, חיוניים לטיפול בכל מיני תופעות, ביניהן:

  • לטיפול בתופעה שאישה לא מקבלת את המחזר החודשי
  • הפרעות במחזור החודשי ואיזון הימים
  • למען זירוז ייצור החלב אצל מיניקות
  • להתפתחות מינית תקינה
  •  לפוריות תקינה יותר
  • ותקינות מערכת הלב וכלי הדם של האישה

הטיפול ההורמונאלי החלופי בהורמון האסטרוגן ודומים לו הפך להיות מבוקש מאוד בעשורים האחרונים בשל העובדה הניכחת כי הצליח להפחית תופעות גיל המעבר, תחלואת לב ואוסטיאופורוזיס. עם זאת, נמצא כי יש קשר ישיר בין חשיפה ממושכת להורמון האסטרוגון לבין הסיכוי לפתח גידוליים סרטניים כגון סרטן שד וסרטן צוואר הרחם.

בנוסף נמצא כי חומרים דומים לאסטרוגן מבחינת המבנה שלהם כדוגמת חומרי הדברה הדומים ל – DDT , וממסים אורגנים המכילים הלוגנים (קסנואסטרוגנים), הינם מעלים את הסבירות הסיכוי לחלון סרטן.

לאסטרוגן עדיין תכונות טובות שאין להתעלם מהן ולאחרונה פותחו תרופות (HRT) שמטרתן מניעת היווצרות והתפתחות תאים סרטניים באזורי הרחם ובשד. מטרתן העיקרית של התרופות הללו הן לחסום את הקולטנים האסטרוגניים ועם זאת – בעלות השפעה שדמויה להורמון האסטרוגן.

בגלל הסיכון שיש במתן אסטרוגן כטיפול לטווח ארוך, הרופאים ממליצים לטפל באסטרוגן ופרוגסטרון יחד, להם אפקט מועיל כנגד איבוד עצם.

עם זאת, טיפול חלופי באסטרוגן אסור לשימוש לנשים עם סיכון גבוה לסרטן השד או נשים עם מחלות אשר אסטרוגן מחמיר את מצבן כמו: סרטן השד, מחלות כבד פעילות ומחלות לב וכלי-דם מסוימות, במקרים כאלה עדיף השימוש בפרוגסטרון בלבד.

תופעות לוואי אפשרויות של טיפול הורמונאלי חלופי: סיכון להתפתחות אבנים בדרכי המרה, קרישי דם, בחילה, רגישות בשדיים, סימפטומים הדומים לתסמונת קדם וסתית, דיכאון, הפרעות בכבד, הגדלה של שריר הרחם, עצירת שתן, הפרעות במשק הסוכר בסרום, כאבי ראש, השמנה, בצקות ואסטמה.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן