Kronoberg

Upprörda känslor runt stayfriends.se

5:49 min

Kjell Åke Adolfsson från Växjö reagerade starkt när han fick en påminnelse från sajten Stay Friends om en gammal klasskamrat som fyller år. Stay Friends, som är en sida på nätet där man kan hålla kontakt med sina gamla klasskamrater, ville att han skulle gratta sin gamla kompis. Men problemet är att hon varit död i snart ett år.

– Då blir man ju ganska upprörd, säger han. Jag tänker mest på deras barn. Jag vet inte om de är medlemmar eller inte men jag kan ju tänka mig själv hur jag skulle reagera om det var min far eller mor.

Vad tycker du att Stay Friends ska göra?
– De måste ju ha någon kontroll. Det måste ju finnas uppgifter från Skatteverket till exempel, säger Kjell Åke Adolfsson.

P4 Kronoberg har försökt att få tag på Stay Friends. Men vi möts hela tiden av obesvarade telefonsamtal och telefonsvarare. På hemsidan står det att Stay Friends har två miljoner medlemmar i Sverige. I villkoren på hemsidan står det utförligt hur man ska göra om man behöver ändra i sina uppgifter eller om man inte längre vill finnas kvar på deras sida. Och hur anhöriga ska göra för att ta bort någon som har gått bort, står det inget om.

Tillslut kommer vi fram till deras huvudkontor i Tyskland, men där finns ingen som kan svara på våra frågor. Stay Friends lovade att återkomma, men det har alltså inte hänt.

Istället fick vi ta på Emanuel Karlsten som är journalist och konsult inom sociala medier. Han känner väl till den här problematiken. Han menar att sajter som Stay Friends inte bryr sig om deras medlemmar lever eller är döda.

– Det tar väldigt lite hänsyn till det. Det är i alla fall den känslan som jag har, säger Emanuel Karlsten.

Har de själva ingen skyldighet att ta reda på det?
– De har ingen laglig skyldighet till det. Men man kan ju tycka att de har en moralisk skyldighet till det så att det inte blir som i den här situationen.

Vad ska man göra då?
– Alla sådana här sajter brukar ha en anmälningsfunktion och det borde även den här har. Jag tror att det blir allt viktigare att göra klart för de efterlevande om vad det är man vill med sina bilder som finns på exempelvis sin blogg eller inloggning på något annat socialt medium.

Skriv ett testamente på vad du vill ska hända med ditt liv på nätet när du dör. Det tipsar journalisten och konsulten Emanuel Karlsten alltså. Och för att det testamentet ska vara giltigt måste det som med alla andra testamenten bevittnas av två personer.