Celebració del Primer de Maig

La mobilització va a més

Els sindicats adverteixen que la possibilitat d'una segona vaga general està plantejada

CCOO i UGT aconsegueixen un Primer de Maig més massiu davant l'allau de retallades socials

Aspecte de la manifestacióde Barcelona ala via Laietana.

Aspecte de la manifestacióde Barcelona ala via Laietana. / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
ANTONI FUENTES / BARCELONA
MERCEDES JANSA / MADRID

La protesta contra la reforma laboral i les retallades socials segueix viva al carrer i anirà a més. Aquest Primer de Maig, CCOO i la UGT van aconseguir reunir més manifestants del que és habitual en una data molt sindical i la raó s'ha de buscara en l'allau de retallades socials, les vigents i les que Mariano Rajoy ha anunciat per a cada divendres, i un atur descontrolat. Per això les centrals intensificaran les protestes contra Rajoy i Artur Mas amb un increment de la conflictivitat social, tant als carrers com a les empreses, que inclou la possibilitat d'una nova vaga general que està fent forat entre els afiliats.

Sense voler entrar en una guerra de xifres, els convocants van elevar fins a les 100.000 persones els assistents a les marxes de Barcelona i Madrid, encara que les policies locals de les dues capitals van rebaixar la xifra a un 15%. El termòmetre de Twitter, on el Primer de Maig va ser el tema més comentat durant hores, es va notar en les protestes, que van ser més multitudinàries que l'any passat i van tenir les seves rèpliques a més de 60 ciutats espanyoles.

Persones afins a moviments socials es van sumar a la manifestació sindical de Barcelona, en què es van sentir crits de «llibertat, llibertat» corejats amb força per joves que recolzaven els tres estudiants detinguts pels incidents de violència urbana el 29-M.

«EUROVEGAS»/ A Madrid, la defensa dels serveis públics i dels seus empleats, així com dels immigrants als quals el Govern retallarà les prestacions, van ser eixos de la protesta que va transcórrer entre crits de «contra les retallades, mobilització» i rudimentàries pancartes amb lemes d'«Eurovegas estatal és la reforma laboral» i «el PP va mentir, saqueja i pega».

Els líders sindicals es van posar a to amb l'ànim de la gent quan van dir que no abaixaran la guàrdia i seguiran cridant a expressar democràticament al carrer i als centres de treball, «encara que els molesti i pretenguin imposar la llei del silenci», el rebuig a la reforma laboral, «que ens porta a les condicions laborals de la Xina», lestisoradesi lestarifades.

INVOLUCIÓ/ En els discursos es va reivindicar la paraula solidaritat: amb els aturats, amb els immigrants i amb la «dignitat maltractada» dels empleats públics. Es va criticar un Rajoy «resignat» a les imposicions dels mercats que «vol convertir la crisi en una oportunitat per a una involució social».

Gairebé tres mesos després de la primera protesta contra la reforma laboral, als sindicats han arribat moltes veus demanant una nova vaga general al mes de juny davant la reiterada intensitat de les retallades, però la contenció és la resposta dels dirigents. No es vol seguir l'exemple de Grècia -que l'any passat va tenir mitja dotzena d'aturades amb finals violents-, però sobretot esperen que es perdi la por i la resignació encara latents. «Una cosa és convocar-la i una altra celebrar-la», va dir un portaveu sindical.

Notícies relacionades

En els discursos i en els comentaris dels manifestants -entre els quals hi havia una àmplia representació dels partits d'esquerra- va aparèixer l'esperança que una victòria del socialista François Hollande en les eleccions de diumenge a França freni l'austeritat defensada per Angela Merkel i per Rajoy.

MARXA ALTERNATIVA PACÍFICA / A Barcelona, la manifestació anticapitalista celebrada a la tarda va aconseguir un rècord d'assistència: segons els Mossos, almenys 7.000 persones. La marxa, estrictament vigilada per un enorme desplegament dels Mossos, es va desenvolupar de forma pacífica i va demanar la llibertat dels detinguts. En un manifest es va exigir la retirada de les reformes empreses pel Govern i es va qualificar de «dictatorial» la política de la Conselleria d'Interior, informaAntonio Baquero.