Direct naar artikelinhoud

Norm duurzaam vlees op komst

Argentijnse koeien op een markt bij Buenos Aires, een van de grootste veemarkten ter wereld. ©EPA

Solidaridad krijgt van het kabinet 30 miljoen euro extra om eerlijke handel en duurzame productie verder te ontwikkelen. Zo zullen samen met bedrijven normen worden opgesteld voor duurzaam vlees. Bestaande programma's voor teelt, handel en verwerking van soja, palmolie, suiker en katoen worden uitgebreid. Samen leggen deze sectoren beslag op meer dan 60 procent van de landbouwgrond in de wereld.

Bij het overleg over duurzaam vlees zitten naast Solidaridad onder meer het Wereld Natuur Fonds, het Amerikaanse supermarktconcern Walmart, landbouworganisatie Cargill en restaurantketen McDonald's aan tafel.

Eerder werden afspraken gemaakt over verantwoorde soja en palmolie. Daarbij werden eerst normen opgesteld die bedrijven vervolgens moesten naleven om een certificering te krijgen. Maar voor vlees willen de initiatiefnemers tegelijk kennis uitwisselen voor duurzame veehouderij en normen opstellen.

Klimaatverandering

De veehouderij wordt gezien als een van de belangrijke oorzaken van klimaatverandering. Door ontbossing ten behoeve van het houden van koeien wordt de opname van kooldioxide belemmerd. Daarom moeten volgens Solidaridad-directeur Nico Roozen boeren die het bos laten staan worden beloond. "Het voorkomen van ontbossing is een van de effectiefste en goedkoopste manieren om klimaat- en biodiversiteitsdoelstellingen te realiseren." Volgens Solidaridad is het overleg over duurzame veehouderij in een pril stadium en is er nog veel uitwisseling nodig over de regels. Bijvoorbeeld: hoe maak je afspraken als de manier waarop boeren vee houden in bijvoorbeeld Zuid-Amerika, Afrika en Europa sterk verschilt?

Het bedrag dat Buitenlandse Zaken via Solidaridad besteedt, wordt door het bedrijfsleven met 40 miljoen verhoogd. Daar tekenen onder meer Coca Cola, zeep- en levensmiddelenconcern Unilever, oliemaatschappij Shell, zuivelfabriek FrieslandCampina, veevoerleverancier Nutreco en zaaigoed-, veevoer, en mestbedrijf Agrifirm voor.

Volgens staatssecretaris Ben Knapen van ontwikkelingssamenwerking zijn normen voor productieketens belangrijk. "Dit programma richt zich met trainingen op verbetering van de positie van de kleine boeren, de producenten die aan het begin staan van handelsketens en die lokaal, internationaal en ook voor Nederland van strategisch belang zijn. De boeren krijgen een betere toegang tot de markt voor landbouwproducten en meer inkomen. Daarnaast leren zij efficiënter en veiliger om te gaan met pesticiden."

Subsidie voor zakendoen
Het kabinet trekt de komende vijf jaar 275 miljoen euro uit voor bedrijven die samen met de overheid of maatschappelijke organisaties zaken willen doen in ontwikkelingslanden. Op die manier wil staatssecretaris Knapen (ontwikkelingssamenwerking) stimuleren dat ook bedrijven werken aan verbetering van voedselzekerheid en de beschikbaarheid van water. Ontwikkelingssamenwerking via de handel is de kern van het beleid van Knapen. Hij besteedt minder aandacht aan onderwijs en gezondheidszorg. Daarom vertelde Knapen gisteren op een conferentie voor bedrijven dat ook in nog een paar andere geldpotjes extra geld beschikbaar is. "Overheidsgeld moet vaker gaan werken als een hefboom voor privaat geld."