עם פרסום דבר העלאת הריבית ב-0.25% מתחזק שערו של הדולר במסחר בין הבנקים ל-3.31 שקלים

היום לא נקבעו שערים יציגים בגלל יום הזיכרון בארה"ב ; הדולר ירד במהלך היום אל מתחת ל-3.3 שקלים ; האירו נחלש ב-0.6% ל-5.209 שקלים ; בנק ירושלים: העלאת הריבית תביא לשבירת רמת התמיכה של 3.30 שקלים ולהתערבות בנק ישראל במסחר

לאחר פרסום הריבית על ידי נגיד בנק ישראל, נסחר הדולר בעלייה ביחס לשער בו נסחר בטרם הפרסום. המסחר הבין-בנקאי מצביע על התמתנות בירידות החדות שנרשמו היום בשערו של הדולר ביחס לשער היציג שנקבע לו ביום ו' האחרון, והוא נסחר כעת ברמה של 3.31 שקלים. גם הירידות שנרשמו היום בשער האירו כנגד השקל מתמתנות לאחר הפרסום והוא נסחר בשער של 5.22 שקלים.

נציין, כי היום (ב') לא פירסם בנק ישראל שערים יציגים בשל יום הזיכרון בארה"ב, שבעטיו גם לא התקיים מסחר בבורסות. הדולר נסחר במהלך היום בין הבנקים בשפל היסטורי של יותר מ-11 שנה. הדולר ממשיך לרדת גם בשעה זו במסחר הבין-בנקאי ביחס לשערו היציג מיום שישי, וצפוי להמשיך ולרכז עניין לאחר הודעת הריבית של בנק ישראל ב-18:30.

לראשונה מאז ינואר 1997 נסחר היום הדולר מתחת ל-3.3 שקלים לרמת שפל של 3.298 שקלים. ברקע, כאמור, ציפיות להעלאת הריבית המרכזית במשק הנעה בין 0.25% ל-0.5% בידי נגיד בנק ישראל, הפרופ' סטנלי פישר.

הציפיות להעלאת ריבית התחזקו אמש בעקבות פרסום הנתונים המפתיעים על הצמיחה ברבעון הראשון בישראל. התמ"ג גדל בקצב שנתי של 5.4%, הרבה מעל תחזית בנק ישראל לצמיחה שנתית של 3.2% בסיום 2008. נזכיר כי כרגע שיעור ריבית ישראל עומד על 3.25%, הנמוך ביותר אי-פעם, וזאת לאחר שתי הורדות ריבית רצופות של 0.5%, כל אחת, והחלטה נוספת שהותירה את הריבית ללא שינוי.

ריבית גבוהה יותר על השקל מהווה אטרקציה למשקיעים זרים על פני הריבית הדולרית המקבילה לריבית בנק ישראל. כיוון שכך, העלאת ריבית - ככל אשר תהיה - תורמת בתורה לחולשת הדולר, שכן היא מביאה לרכישת שקלים ולמכירת דולרים, המורידים את ערכו של המטבע האמריקני.

צירופה של ישראל באופן רישמי למערכת הסליקה הבינלאומית ה-CLS מהווה גורם נוסף להתחזקות המטבע המקומי במהלך המסחר. מהשבוע השקל הישראלי הוא מטבע בר המרה בשוקי ההון והכספים בעולם. הצירוף למערכת הסליקה קובע כי השקל הוא בבחינת עובר לסוחר, כלומר ניתן יהיה לסחור בו בשווקים בחו"ל, הבנקים ברחבי תבל יוכלו לבצע המרה של שקלים למטבעות הזרים, חברות ופירמות ישראליות יוכלו לשלם בשקלים בהמחאות או לבצע העברות בין בנקאיות שיתבצעו בארץ בשקלים לטובת לקוחותיהם בחו"ל.

בזירת המט"ח הגלובלית מתנהל המסחר בדולר במגמה מעורבת ביחס למטבעות המובילים, אך עם זאת יש לציין כי מתקיים מסחר דליל עקב יום הזיכרון בארה"ב. האירו נחלש ב-0.1% ל-1.5752 דולר. נציין כי במהלך השבוע האחרון נחלש המטבע האמריקני באופן חד, וזאת על רקע עליית מחירי הנפט לשיאים חדשים כאשר פרץ את רמת ה-135 דולר.

בשוק מרכזות עניין הערכות האנליסטים כי ה'פד' ימנע לעת עתה מהמשך הפחתות הריבית על הדולר האמריקני וזאת בצל החששות הגוברים ממיתון. אם אכן יתממשו התחזיות באמריקה ובישראל הרי שלאחר העלאת הריבית הצפויה של בנק ישראל, יגדל פער הריביות בין השקל לדולר העומד היום על 1.25% וייצור מצב שבו השקל אטרקטיבי יותר להשקעה לעומת הדולר.

הדולר נסחר בין הבנקים בירידה של 0.84% ל-3.304, האירו נחלש ב-0.6% ל-5.209 שקלים.

הדולר היציג שנקבע ביום ו' נחלש ב-0.15% ושערו נקבע ל-3.333 שקלים. האירו היציג ירד ב-0.365% ל-5.2408 שקלים.

רפי גוזלן, פריזמה: נכון יהיה שבנק ישראל יתערב ברכישת דולרים לצד העלאת הריבית

רפי גוזלן, סמנכ"ל ההשקעות של פריזמה, אמר היום ל"גלובס" כי "נכון יהיה שבנק ישראל יתערב ברכישת דולרים לצד העלאת הריבית, אם ברצונו להשפיע על שוק המט"ח עליו להתערב בשוק המט"ח באופן משמעותי יותר ממה שהוא עושה כיום ברכישת 25 מיליון דולר ביום". עוד הוסיף גוזלן, כי הוא מאמין כי הדולר בטווח הבינוני יתחזק לרמה של 3.8-3.7 שקלים לדולר.

בנק ירושלים: העלאת הריבית תביא לשבירת רמת התמיכה של 3.3 שקלים ולהתערבות בנק ישראל במסחר

העלאת הריבית תביא להמשך התחזקותו של השקל ולשבירת רמת התמיכה של 3.3 שקלים ולהתערבות בנק ישראל במסחר. טווח המסחר הצפוי בשבוע הקרוב ינוע בין 3.329 ל-3.271 שקלים לדולר.

בשבוע החולף בזירת המט"ח בעולם, הדולר חזר למגמת ההיחלשות מול מרבית המטבעות העיקריים. העלאת תחזית הצמיחה בגרמניה חיזקו את האירו עד לרמה של 1.581 דולרים. הליש"ט גם הוא התחזק משמעותית מול הדולר. פרסום פרוטוקול ישיבת הריבית חיזק את הערכות השוק, כי האינפלציה הגואה בהובלת מחירי הנפט והמזון, ותומכת בהשארת הריבית בארה"ב ללא שינוי בחודשים הקרובים.

Easy Forex: נתוני התל"ג הגבוהים שפורסמו מספקים רוח גבית לשקל

פרסום התמ"ג שהיה גבוה יותר מהציפיות יספק רוח גבית למטבע המקומי ויחזק אותו מול המטבעות המובילים. המשק המקומי מספק נתונים כלכליים מרשימים בניגוד להערכות המוקדמות. הסיכויים לעלייה בריבית בעקבות פרסום הנתונים עלו. עם זאת מספר אנליסטים ובראשם מריל לינץ' טוענים כי עד סוף 2008 הריבית לא תעלה ואף תרד ב-0.5%.