Direct naar artikelinhoud

Doorstart EPD, maar in een simpele variant

©ANP

Gaat u binnenkort naar de huisarts of apotheek? Dan bestaat de kans dat u om toestemming wordt gevraagd voor uitwisseling van medische gegevens. Het elektronisch patiëntendossier (EPD) krijgt namelijk een tweede leven.

en

Daartoe hebben vijf zorgkoepels besloten, waaronder de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de apothekersclub de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie. Anders dan het landelijk elektronisch patiëntendossier, waarvan het wetsvoorstel vorig jaar sneefde in de Eerste Kamer, is de gegevensuitwisseling regionaal: tussen huisarts, huisartsenpost en apotheek. Op termijn zullen ook de eerstehulpposten van ziekenhuizen aanhaken, zo is de verwachting.

Voor het systeem wordt gebruik gemaakt van de infrastructuur die al voor het landelijke elektronische patiëntendossier was opgetuigd, zo maakten de deelnemende partijen gisteren bekend.

Maar de opzet is veel eenvoudiger. Gegevens worden niet centraal opgeslagen, maar kunnen indien nodig door de deelnemers worden opgevraagd. "We hebben gewoon behoefte aan snelle, betrouwbare gegevensuitwisseling, bijvoorbeeld over medicatie of over patiënten die zich in de avond-, nacht- of weekenddienst hebben gemeld bij een huisartsenpost", zegt Paul Habets, vicevoorzitter van de LHV.

Hij verwacht dat huisartsen massaal die noodzaak zullen onderschrijven en dus zullen instemmen met het systeem. Huisartsen waren vorig jaar zeer kritisch over het voorgestelde landelijk patiëntendossier, maar dat was volgens Habets vooral omdat dat dossier veel te ingewikkeld was om te kunnen overzien.

Regionale gegevensuitwisseling tussen zorgverleners in de eerste lijn is ook niet echt nieuw, maar de bestaande systemen lopen nogal uiteen en zijn eigenlijk aan modernisering toe. De kosten van de uitwisseling, naar schatting zo'n tien miljoen euro per jaar, zestig cent per Nederlander, worden volgens de koepels in ieder geval volgend jaar gedragen door de zorgverzekeraars.

De zorgverleners mogen dat verrekenen in de prijzen van hun diensten, zo is afgesproken. Tot hogere premies hoeft dat niet direct te leiden, omdat verzekeraars ook financiële baat hebben bij efficiënte communicatie, bijvoorbeeld om dubbele diagnoses te voorkomen.

Volgens projectleider Velzel is dit systeem veilig. Want anders dan bijvoorbeeld DigiNotar, worden gegevens niet uitgewisseld via internet, krijgen zorgverleners allemaal een persoonlijke pas en is traceerbaar welke informatie precies is opgevraagd. "Iedere handeling is terug te leiden tot het individuele niveau."