En studerende skabte et socialt medie, der tog verden med storm - efter 20 år er det stadig verdens største

Danskerne bruger stadig Facebook i stor stil - men de unge er svære at holde fast i efter 20 år.

Facebook har været en del af millioner af menneskers liv i tyve år og har løbende tilpasset sig for ikke at forgå som konkurrenterne.

Det er 4. februar 2004.

Ushers 'Yeah!' skal til at indtage en månedlang førsteplads som mest populære single i USA, og Nokia skal senere på året introducere deres model 1100, der siden bliver den mest solgte.

Men på Harvard University ender en studerende ved navn Mark Zuckerberg med den dag at introducere verden for et socialt medie, der 20 år senere fortsat står som verdens største.

Facebook - eller Thefacebook, som det hed oprindeligt - blev introduceret som en netværksside for universitetets elever.

I dag fylder Facebook tyve år og har milliarder af daglige brugere på verdensplan.

Med et fingerstrøg kan man sammenligne Thefacebook fra februar 2004 of Facebook fra februar 2024. (Foto: © Skærmbillede Wayback Machine, Wayback Machine / Foto: © Screendump fra 'Wayback Machine', Wayback Machine)

Det viser en vedholdenhed, som andre store sociale medier fra den tid ikke har kunnet mønstre. Platformen har overlevet sine tidlige konkurrenter som Friendster og MySpace fra 2003, som ellers havde cementeret deres positioner, da Facebook blev født.

Først da Facebook ikke længere var en lukket klub for amerikanske unge i september 2006, kunne vi andre komme med i klubben. Og allerede under den danske valgkamp i november 2007 begyndte man at kunne se det sociale medies aftryk.

Hør for eksempel her, hvordan det ganske nye sociale medie blev præsenteret i 21 Søndag:

Facebook bider sig for alvor fast herhjemme i 2008, fortæller Malene Charlotte Larsen, lektor i sociale medier på Aalborg Universitet.

- Da vi i Danmark begyndte at komme på Facebook, var det første gang, at den voksne generation begyndte at gøre det, som teenagere havde gjort i årevis, siger hun.

- Med Facebook skete det, at vi alle – på tværs af generationer – kom på et socialt medie.

Sådan så Facebook ud i slutningen af 2008. Året, hvor Facebook for alvor fik fat i Danmark. (Foto: © Screendump fra 'Wayback Machine')

Facebook består, andre forgår

Siden har Facebook haft et stærkt tag i danskerne, hvor andre sociale medier er kommet og gået.

Det er der nogle helt klare årsager til, fortæller Astrid Haug, der er ekspert i sociale medier.

- Facebook har været nogle af de første til at få et rigtig stort publikum, og samtidig har de været gode til at forny sig og lukke konkurrenter ned på forskellige måder, siger hun.

Meta, som selskabet bag Facebook hedder, opkøbte blandt andet Instagram for en milliard dollar tilbage i 2012.

Den platform har også en stærk position blandt danskerne. I en undersøgelse af danskernes medieforbrug i 2023 fra DR Medieforskning fortæller 30 procent af de adspurgte, at de bruger Instagram dagligt.

Meta har samtidig investeret tid og penge i beskedtjenester såsom Facebook Messenger og WhatsApp, som selskabet købte i 2014 for 16 milliarder dollar.

I det sidste kvartal af 2023 havde Facebook over to milliarder daglige brugere på verdensplan.

Herhjemme har de fleste også en bruger på Facebook. Men hvor det indtil 2021 var syv ud af ti, der brugte Facebook dagligt, så var det sidste år blot seks ud af ti, viser DR Medieforsknings seneste undersøgelse.

Især de unge skiller sig ud. 47 procent af de 15-24-årige bruger Facebook på daglig basis i 2023 mod 69 procent i 2022.

Samlet set dominerer Meta dog alligevel, hvor Facebook, Messenger og Instagram fortsat er de sociale medier, flest danskere dagligt besøger.

Til gengæld er andelen, der angiver slet ikke at bruge Facebook, steget fra 14 procent i 2021 til 18 procent i 2023.

Bliver brugt på nye måder

Med 20 år på bagen er der også mange unge, der ikke har levet i en verden, hvor Facebook ikke har eksisteret.

Man kan hurtigt føle sig gammel, når man hører, at den danske landsholdsangriber fra Manchester United, Rasmus Højlund, fyldte ét år på dagen, hvor Mark Zuckerberg skubbede Thefacebook.com ud til offentligheden.

Men det er også mange år, der er gået. Derfor har Facebook også ændret sig.

Hvor man i de tidlige år delte alt mellem himmel og jord i små offentlige beskeder, så er det i dag anderledes, fortæller ekspert i sociale medier Astrid Haug.

- Færre og færre laver de her opslag, og meget mere af aktiviteten foregår i grupper, siger hun.

Den analyse er lektor i sociale medier Malene Charlotte Larsen enig i. Hun kalder det Facebooks "styrke", som det ser ud i dag.

- Vi ser ude i lokalområderne, at der lever Facebook i bedste velgående, hvis man skal efterlyse en kat eller give møbler væk til nogle i nærmiljøet, siger hun.

Man inviterer også fortsat til sociale begivenheder eller skriver privat til folk på Facebook Messenger, fortæller eksperterne. Facebookbrugerne er blevet mere målrettede, lyder det.

- Man er på Facebook, fordi man gerne vil et eller andet. Om det så er at være med i en gruppe, sælge en vare eller holde øje med nyheder, siger Astrid Haug.

De unge er fortsat på Facebook, selvom det ifølge Astrid Haug er folk over 40, der bruger platformen mest.

- De unge er der stadig, men de bruger det i langt mindre grad, og de laver i hvert fald slet ikke opslag, siger hun.

Så skal Facebook være størst igen om ti år, så ligger udfordringen nu i at få fat i de unge, lyder det.

- Det er ikke cool at være på Facebook, og man ser ikke mange teenagere plage mor og far om at komme på derpå. Det er TikTok, Snapchat og især YouTube, der har fat i den yngre generation, siger Astrid Haug.

Facebook har ligesom andre sociale medier også trukket problematiske sager efter sig.

Tidligere denne uge rejste Mark Zuckerberg sig op og sagde undskyld til de fremmødte, der var pårørende til børn, der på den ene eller anden måde har lidt skade af at bruge sociale medier: